EU förhandlar om fiskepolitiken[/caption] " /> Greenpeace: Därför hotar kollaps i förhandlingarna om EU:s fiskeripolitik | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Greenpeace: Därför hotar kollaps i förhandlingarna om EU:s fiskeripolitik
EU förhandlar om fiskepolitiken

Det pågår tuffa förhandlingar mellan medlemsländernas fiskeministrar. (Foto/källa: Europaparlamentet)

Greenpeace:
Det just nu pågående ministerrådsmötet i Bryssel med EU:s fiskeriministrar blir avgörande för om förhandlingen, den s.k. trialogen, om den nya fiskeripolitiken mellan EU-parlamentet och fiskeriministerrådet, med EU-kommissionen som medlare, kommer att lyckas.
Vägrar EU:s fiskeriministrar att kompromissa kan hela reformen att köra fast. I värsta fall tar det ytterligare 15 månader att göra klart reformen, och utfallet blir då sannolikt mycket dåligt eftersom EU-parlamentet ska väljas om under tiden.
Under länkarna nedan hittar ni en blogg av Greenpeace expert på havsfrågor Jan Isaksson, som beskriver det hårda politiska spelet om reformen och vad som står på spel.
Blogg: Hårt politiskt spel om fisket i EU – dödläge hotar reform
Läs tidigare notiser i ämnet.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta