EU förhandlar om fiskepolitiken[/caption] " /> Greenpeace: Därför hotar kollaps i förhandlingarna om EU:s fiskeripolitik | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Greenpeace: Därför hotar kollaps i förhandlingarna om EU:s fiskeripolitik
EU förhandlar om fiskepolitiken

Det pågår tuffa förhandlingar mellan medlemsländernas fiskeministrar. (Foto/källa: Europaparlamentet)

Greenpeace:
Det just nu pågående ministerrådsmötet i Bryssel med EU:s fiskeriministrar blir avgörande för om förhandlingen, den s.k. trialogen, om den nya fiskeripolitiken mellan EU-parlamentet och fiskeriministerrådet, med EU-kommissionen som medlare, kommer att lyckas.
Vägrar EU:s fiskeriministrar att kompromissa kan hela reformen att köra fast. I värsta fall tar det ytterligare 15 månader att göra klart reformen, och utfallet blir då sannolikt mycket dåligt eftersom EU-parlamentet ska väljas om under tiden.
Under länkarna nedan hittar ni en blogg av Greenpeace expert på havsfrågor Jan Isaksson, som beskriver det hårda politiska spelet om reformen och vad som står på spel.
Blogg: Hårt politiskt spel om fisket i EU – dödläge hotar reform
Läs tidigare notiser i ämnet.

Relaterad nyhet från din region
54 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta