Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Greenpeace kritisk mot norsk laxodling

Även Jan Isakson från Greenpeace är kritisk till hur laxodlingsindustrin ignorerar miljökonsekvenserna av deras verksamhet.

Efterdyningarna till följd av SVT:s dokumentär Laxfestens baksida fortsätter. Fiskejournalen har pratat med Greenpeace och de konstaterar bland annat att bieffekterna av laxodling ”är en tickande bomb för folkhälsan – globalt”.
Jan Isakson är expert på havsmiljöfrågor och arbetar för miljöorganisationen Greenpeace. Vi kontaktade honom för att få hans syn på den norska laxodlingsindustrin, som i SVT-dokumentären symboliseras av företaget Marine Harvest.
– Det är mycket i den dokumentären som gör att man blir förbannad, säger Jan.
Han tycker att det är skandalöst att Marine Harvest har dubbla standarder och inte ställer samma krav på produktionen i Chile som i Norge. Han ifrågasätter också hållbarheten i laxodling som den bedrivs i bland annat Norge och Chile.
– Laxodling är inte hållbart i den här skalan, utan är idag en viktig orsak bakom det globala överfisket.

I dokumentären berättar marinbiologen Hector Kol att laxarna får stora mängder antibiotika och svampdödande medel. Detta är något som får direkt dödliga konsekvenser för oss människor, enligt Jan.
– Den omfattande antibiotikaanvändningen är en tickande bomb för folkhälsan globalt, skandal att de använder sådana mängder samtidigt som allt fler människor dör av antibiotikaresistenta bakterier.
Om du har missat dokumentären kan du se den på SVT Play.
Här kan du läsa fler notiser om laxodling.
Morgan Fihn

Här nedan kan du se en dokumentär om norsk laxodling ur ett globalt perspektiv. Den består av fyra delar och är på engelska.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta