Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Greenpeace kritisk mot norsk laxodling

Även Jan Isakson från Greenpeace är kritisk till hur laxodlingsindustrin ignorerar miljökonsekvenserna av deras verksamhet.

Efterdyningarna till följd av SVT:s dokumentär Laxfestens baksida fortsätter. Fiskejournalen har pratat med Greenpeace och de konstaterar bland annat att bieffekterna av laxodling ”är en tickande bomb för folkhälsan – globalt”.
Jan Isakson är expert på havsmiljöfrågor och arbetar för miljöorganisationen Greenpeace. Vi kontaktade honom för att få hans syn på den norska laxodlingsindustrin, som i SVT-dokumentären symboliseras av företaget Marine Harvest.
– Det är mycket i den dokumentären som gör att man blir förbannad, säger Jan.
Han tycker att det är skandalöst att Marine Harvest har dubbla standarder och inte ställer samma krav på produktionen i Chile som i Norge. Han ifrågasätter också hållbarheten i laxodling som den bedrivs i bland annat Norge och Chile.
– Laxodling är inte hållbart i den här skalan, utan är idag en viktig orsak bakom det globala överfisket.

I dokumentären berättar marinbiologen Hector Kol att laxarna får stora mängder antibiotika och svampdödande medel. Detta är något som får direkt dödliga konsekvenser för oss människor, enligt Jan.
– Den omfattande antibiotikaanvändningen är en tickande bomb för folkhälsan globalt, skandal att de använder sådana mängder samtidigt som allt fler människor dör av antibiotikaresistenta bakterier.
Om du har missat dokumentären kan du se den på SVT Play.
Här kan du läsa fler notiser om laxodling.
Morgan Fihn

Här nedan kan du se en dokumentär om norsk laxodling ur ett globalt perspektiv. Den består av fyra delar och är på engelska.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta