[/caption] " /> Greenpeace om "århundradets framgång för fisken" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Greenpeace om ”århundradets framgång för fisken”

– Nästa steg blir att övertyga ministerrådet att anta förslaget vilket inte blir lätt, men vi har vunnit en viktig delseger, säger Jan Isaksson.

Jan Isaksson är havsmiljöexpert på Greenpeace och har genom åren engagerat sig mycket i havsmiljöfrågor. Såhär beskriver han förra veckans omröstning i EU-parlamentet – om ny inriktning på den gemensamma fiskepolitiken.
Isaksson:
Länge leve fisken! Det är inte alltid lätt att dechiffrera vad EU-beslut faktiskt innebär på riktigt. Direktiv och andra politiska riktlinjer går ibland människor över huvudet. Så låt oss nu berätta en solskenshistoria om vad som faktiskt hänt i EU.

Europaparlamentet, där ju många lagar som gäller miljö och naturresurser ju faktiskt stiftas, röstade i veckan igenom ett förslag för att reformera den europeiska fiskeripolitiken. Med siffrorna 502 – 137 – en överväldigande majoritet – gick ett förslag om att rädda Europas hårt pressade fiskebestånd igenom. Man beslutade bland annat om att minska det förlamande överfisket, förbjuda utkast och uppmuntra hållbart fiske och uppbyggda fiskebestånd.
Kort sagt: EU beslutade om att rädda fisken innan den försvinner. Hurra!
Reformförslaget innebär:
– Stop för överfiske till 2015
– Målsättning att bygga upp fiskbestånden till 2020
– Ett riktigt utkastförbud
– Ett nätverk av sammanhängande marina reservat
– Prioriterad tillgång till fiskeområden för dem som fiskar på ett miljömässigt hållbart sätt
– Inrättandet av en särskild kommitté med uppgift att granska om medlemsländerna genomför sina åtaganden
Vi är många som har kämpat för en fiskerireform värd namnet och förslaget som antogs av parlamentet är över förväntan. Tack till alla som stött kampen! Nästa steg blir att övertyga ministerrådet att anta förslaget, vilket inte blir lätt. Men vi har vunnit en viktig delseger! Ut och fira!
Vill du läsa mer från Isaksson? Klicka här.
Läs även tidigare notiser i ämnet.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta