[/caption] " /> Greenpeace om "århundradets framgång för fisken" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Greenpeace om ”århundradets framgång för fisken”

– Nästa steg blir att övertyga ministerrådet att anta förslaget vilket inte blir lätt, men vi har vunnit en viktig delseger, säger Jan Isaksson.

Jan Isaksson är havsmiljöexpert på Greenpeace och har genom åren engagerat sig mycket i havsmiljöfrågor. Såhär beskriver han förra veckans omröstning i EU-parlamentet – om ny inriktning på den gemensamma fiskepolitiken.
Isaksson:
Länge leve fisken! Det är inte alltid lätt att dechiffrera vad EU-beslut faktiskt innebär på riktigt. Direktiv och andra politiska riktlinjer går ibland människor över huvudet. Så låt oss nu berätta en solskenshistoria om vad som faktiskt hänt i EU.

Europaparlamentet, där ju många lagar som gäller miljö och naturresurser ju faktiskt stiftas, röstade i veckan igenom ett förslag för att reformera den europeiska fiskeripolitiken. Med siffrorna 502 – 137 – en överväldigande majoritet – gick ett förslag om att rädda Europas hårt pressade fiskebestånd igenom. Man beslutade bland annat om att minska det förlamande överfisket, förbjuda utkast och uppmuntra hållbart fiske och uppbyggda fiskebestånd.
Kort sagt: EU beslutade om att rädda fisken innan den försvinner. Hurra!
Reformförslaget innebär:
– Stop för överfiske till 2015
– Målsättning att bygga upp fiskbestånden till 2020
– Ett riktigt utkastförbud
– Ett nätverk av sammanhängande marina reservat
– Prioriterad tillgång till fiskeområden för dem som fiskar på ett miljömässigt hållbart sätt
– Inrättandet av en särskild kommitté med uppgift att granska om medlemsländerna genomför sina åtaganden
Vi är många som har kämpat för en fiskerireform värd namnet och förslaget som antogs av parlamentet är över förväntan. Tack till alla som stött kampen! Nästa steg blir att övertyga ministerrådet att anta förslaget, vilket inte blir lätt. Men vi har vunnit en viktig delseger! Ut och fira!
Vill du läsa mer från Isaksson? Klicka här.
Läs även tidigare notiser i ämnet.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta