Greenpeace om ”århundradets framgång för fisken”

– Nästa steg blir att övertyga ministerrådet att anta förslaget vilket inte blir lätt, men vi har vunnit en viktig delseger, säger Jan Isaksson.

Jan Isaksson är havsmiljöexpert på Greenpeace och har genom åren engagerat sig mycket i havsmiljöfrågor. Såhär beskriver han förra veckans omröstning i EU-parlamentet – om ny inriktning på den gemensamma fiskepolitiken.
Isaksson:
Länge leve fisken! Det är inte alltid lätt att dechiffrera vad EU-beslut faktiskt innebär på riktigt. Direktiv och andra politiska riktlinjer går ibland människor över huvudet. Så låt oss nu berätta en solskenshistoria om vad som faktiskt hänt i EU.
Europaparlamentet, där ju många lagar som gäller miljö och naturresurser ju faktiskt stiftas, röstade i veckan igenom ett förslag för att reformera den europeiska fiskeripolitiken. Med siffrorna 502 – 137 – en överväldigande majoritet – gick ett förslag om att rädda Europas hårt pressade fiskebestånd igenom. Man beslutade bland annat om att minska det förlamande överfisket, förbjuda utkast och uppmuntra hållbart fiske och uppbyggda fiskebestånd.
Kort sagt: EU beslutade om att rädda fisken innan den försvinner. Hurra!
Reformförslaget innebär:
– Stop för överfiske till 2015
– Målsättning att bygga upp fiskbestånden till 2020
– Ett riktigt utkastförbud
– Ett nätverk av sammanhängande marina reservat
– Prioriterad tillgång till fiskeområden för dem som fiskar på ett miljömässigt hållbart sätt
– Inrättandet av en särskild kommitté med uppgift att granska om medlemsländerna genomför sina åtaganden
Vi är många som har kämpat för en fiskerireform värd namnet och förslaget som antogs av parlamentet är över förväntan. Tack till alla som stött kampen! Nästa steg blir att övertyga ministerrådet att anta förslaget, vilket inte blir lätt. Men vi har vunnit en viktig delseger! Ut och fira!
Vill du läsa mer från Isaksson? Klicka här.
Läs även tidigare notiser i ämnet.

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...