Den nya energiöverenskommelsen innebar att många onödiga dammar och kraftverk får stärkt skydd, vilket bland annat Älvräddarna kritiserar hårt. Nu kommer dock ett glädjebesked för både organisationen och laxvänner kring Mörrum. " /> Klart i domstol: Mariebergs kraftstation får rivas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Även Mark- och miljödomstolen ger klartecken för utrivning av Mariebergs kraftstation.
Klart i domstol: Mariebergs kraftstation får rivas

Den nya energiöverenskommelsen innebar att många onödiga dammar och kraftverk får stärkt skydd, vilket bland annat Älvräddarna kritiserar hårt. Nu kommer dock ett glädjebesked för både organisationen och laxvänner kring Mörrum.

Det står nämligen klart att Mark och Miljödomstolen gett klartecken för utrivning av Mariebergs kraftstation i Mörrumsån. Det innebär att arbetet med att ytterligare återställa Mörrumsån kan fortsätta. Tack vare utrivningen får vattendraget tillbaka den energi som alla strömmande vatten så väl behöver för att upprätthålla livskraftiga ekosystem.

– Det här är en skön seger inte bara laxarna i Mörrumsån. Hela den biologiska mångfalden blir vinnare varje gång beslut av den här sorten tas, säger Christer Borg, generalsekreterare Älvräddarna.

Rivningen av Mariebergs kraftstation innebär att hela sträckan från havet till fiskvägarna vid kraftverken i Hemsjö nu kommer att bli fria från vandringshinder, skriver Älvräddarna på sin hemsida.

– Rivningen av kraftstationen kommer att påverka tillgången på fisk i Mörrumsån. Fler fiskar som på ett snabbt och säkert sätt tar sig till lekplatser innebär ett betydande antal fler smolt. Det blir ett rejält tillskott av fisk, säger Christer Borg.

Älvräddarna har nyligen lanserat sin kampanj #Slutsnackat, som syftar till att samla in pengar för att köpa kraftverk som anses onödiga. Läs mer om den här!

Läs även om Fiskeforum där Älvräddarna deltog:

Framåt för sportfisket efter framgångsrikt Fiskeforum

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta