[/caption] " /> Grossist slutar med scampi | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Grossist slutar med scampi

Fler och fler vänder ryggen till scampi, nu senast grossistföretaget Menigo. (Foto: Martin Falklind)

Menigo, ledande grossist inom mat och dryck, väljer att sluta sälja konventionellt odlad scampi. De är den första grossisten som aktivt tar detta ställningstagande.
– Det är mycket glädjande att en stor grossist som Menigo slutar sälja odlade jätteräkor, säger Kajsa Garpe på Naturskyddsföreningen.
Den odlade scampin, även kallat jätteräka och tigerräka, medför stora miljökonsekvenser i de länder där odling sker. Nu väljer en stor svensk grossist, Menigo, att sluta med försäljning av den miljövidriga räkan.
Kajsa Garpe är Svenska Naturskyddsföreningens expert på tropiska ekosystem och fiskefrågor. Såhär säger hon till Fiskejournalen angående grossistens beslut.
– Jag hoppas att andra grossister kommer att följa deras goda exempel, och inte befatta sig med en produkt som i så hög grad bidrar till att miljö och människor far illa.
För grossisten Menigo var beslutet inte alls svårt att ta.
– Vi vill vara delaktiga och driva mat- och klimatfrågorna framåt. Som en av Sveriges största matleverantörer har vi ett självklart ansvar i att bidra till ett hållbart fiske. Vi hoppas att vårt ställningstagande uppmuntrar fler att sluta med scampiförsäljningen”, säger Andreas Göthberg, vd på Menigo.

Scampin har blivit omtalad som en av de största miljöbovarna. Stora områden med Mangroveträd skövlas för att ge plats åt odlingsbassänger och efter några år så överges odlingen. Odlingen omöjliggör för lokalbefolkningen att kunna försörja sig på kustnära fiske. Det är en väldigt intensiv produktionsform och stora mängder antibiotika används för att kunna hålla sjukdomsbilden i odlingen i schack.
Naturskyddsföreningens hemsida hittar du mer information.
Missa inte tidigare nyheter om scampi.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta