Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Grov lax från Skellefteälven

Mathias Holmlunds lax var 125 centimeter lång, hade en omkrets på 66 centimeter och vägde 19,1 kilo.

Mathias Holmlund från Ås trollade på Skellefteälven en tidig novembermorgon. Han hoppades på stor lax och fick nästan mer än vad han mäktade med. Efter en riktig kamp anmäler han nu en 19,1 kilo tung hanlax till Recordfisken.
– Jag kände direkt att det var en riktig ”gris” som gått på, säger Mathias.
De första 15 minuterna var han helt maktlös, laxen bestämde. Den gick och tjurade vid botten och simmade tillbaks till ståndplatsen så fort Mathias försökte rubba den.
– Efter 50 minuter kunde jag sluta håvgarnet runt en fantastisk hanlax på 19,1 kilo.
Mathias anmäler nu sin fångst till Recordfisken.
Vill du veta mer om tävlingen? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta