Ett eldorado för gäddfiske, Sandhamn i Blekinge. Ett eldorado för gäddfiske, Sandhamn i Blekinge.[/caption] " /> Grundhugg i Blekinge | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Grundhugg i Blekinge
Ett eldorado för gäddfiske, Sandhamn i Blekinge.

Ett eldorado för gäddfiske, Sandhamn i Blekinge.

Fiskejournalens team åkte till Blekinge för att utmana gäddor som knappt har vatten över ryggen. I Fiskejournalen nummer 9 kan du läsa artikeln som vidgar dina ”gäddvyer”.
När Fiskejournalens gäddteam åkte till Sandhamn i Blekinge fick de en ny syn på gäddfiske. Gäddorna lever i glasklart vatten och lurar på byten i skydd av blåstång. Grunda fiskevatten ställde krav på teknik och taktik – och mycket riktigt kom de hem med nya värdefulla erfarenheter i bagaget.
Missa inte artikeln i senaste Fiskejournalen.
Vill du bläddra i senaste numret, klicka här.
Vill du ha tidningen direkt i brevlådan? Klicka här.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta