Gruvföretaget Northland Resources får skarp kritik

Northland Resources gruva i Kaunisvaara i Pajala kommun.

Northland Resources gruva i Kaunisvaara i Pajala kommun.

Krisdrabbade Northland, som i dag bedriver verksamhet vid Tapuli dagbrott och Kaunisvaara anrikningsverk i Norrbotten, planerar också exploatering av en järnmalmfyndighet i finskas Kolari och i Hannukainen, ett område i gränstrakterna några mil nordost om Pajala.
Ansökningar om fortsatt verksamhet i Finland har begärts. På detta har svensk-finska gränsälvskommissionen yttrat sig i frågan, en begäran från naturvårdsverket. Yttrandet från kommissionen är en svidande kritik till gruvföretaget, där man bland annat menar att företaget inte har utrett hur laxens- och öringens reproduktionsmöjligheter kommer att påverkas/förändras. Därtill påpekas att skadliga ämnen som bl a kadmium, koppar, nickel, och möjligtvis också uran kommer att skada ägg och yngelproduktionen, skriver NSD.
Utöver detta misstänker gränsälvskommissionen att vattenkvaliteten i torneälvssystemet kommer att försämras, en resurs som idag används till dricksvattenproduktion.

Westrin larmade
Författaren och debattören Gunnar Westrin slog tidigt larm om för höga utsläpp av kontaminerat vatten från gruvan i Kaunisvaara, ut i Muonioälven.
Med det förorenade gruvvattnet följer bland annat ammoniak, allehanda tungmetaller och svavel. Ammoniak i gruvhantertingen kommer oftast från sprängmedlet. Ämnet kan vara både försurande men oftast övergödande. Vid försurande miljöer får bland andra tungmetalljonerna vidlyftigare rörelser och ”jagar” helt enkelt bort kalken, i det här fallet de livsviktiga kalciumjonerna. Tungmetalljonerna är också försurande i sig. Vid låga pH-värden blir tungmetalljonerna allt mer aggressiva och ger bland annat negativa effekter på fisk- och fågelreproduktionen. Kalken försvinner, som bland är grunden för byggmaterialet i fisk- och fågelägg.
Mer läsning hittar ni här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Jätterymning av lax i Chile

Stormbyar ledde till att drygt 900 000 laxar nyligen rymde från en laxodling i södra Chile. Omkring 250 000 rymlingar har hittills fångats in. Fisken är inte lämplig som föda och eftersom den inte förekommer naturligt i området är oron stor för ekologiska problem.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...