Att sätta ut några ålryssjor är en djupt rotad tradition bland befolkningen i kustbandet – och trots det varit förbjudet i många år nu har myndigheterna svårt att bryta skärgårdsgubbarnas ovanor. " /> Gubbarna fortsätter att fiska ål | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Fiskejournalen
Ålen är akut utrotningshotad, ändå fortsätter många att fiska efter den.
Gubbarna fortsätter att fiska ål

Att sätta ut några ålryssjor är en djupt rotad tradition bland befolkningen i kustbandet – och trots det varit förbjudet i många år nu har myndigheterna svårt att bryta skärgårdsgubbarnas ovanor.

I förra veckan rapporterade Norrtelje tidning att Kustbevakningen beslagtagit en olaglig ryssja i vattnen utanför Singö. Det var vid en rutinpatrullering som de hittade den olagliga ryssjan med ål i och ärendet har nu överlämnats till polisen, som inlett en förundersökning.

Ålen är utrotningshotad och sedan 2007 finns det ett generellt fiskeförbud i Sverige. Traditionen att fiska ål till ”husbehov” är dock stark, speciellt i skärgårdarna och man kan fortfarande stöta på äldre personer som säger sig inte känna till de nya lagarna. Jag har personligen träffat en farbror i Blekinge som argsint hävdade att han ”naturligtvis hade rätt att fiska hur och vad han ville på sitt eget vatten.

Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta