[/caption] " /> Gullmarn rocka(r) | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Gullmarn rocka(r)

Den lilla klorockan rullade ihop sig till en boll och satte sig på isen. (Foto: Anders Nicander)

Senaste tider har det fina fisket i Gullmaren locka folk från när och fjärran till Västkusten. Mångfalsfisket efter sill, makrill och vitling lockar de flesta medans den här lilla krabaten lockar de riktiga entusiasterna.
Klorocka står högt på många salta artjägares önskelista och förra året avslöjades att Skredsvik i Gullmaren var hemvist för den taggbeprydda broskfisken. Området där så gott som alla rockor fångats är mycket begränsat och vi kan gissa att en del fiskar fångats – och återutsatts – mer än en gång.
Enligt uppgifter från de provtrålningar som gjorts i Gullmaren är klorockan vanlig även i andra lokaler än vid Skredsvik.
Detta exemplar fångades vid vitlingfiske, med en sillstrila som agn helt på botten. När rockan kom upp på antog den formen av en boll och ”satte” sig på isen. Detta beteende har iakttagits vid andra tillfällen och den troligaste förklaringen är att rockan gör sig svår att svälja för en fiende.
Läs mer om havsfiske.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ta hand om fisken – sök LOVA-bidrag! Foto: Anders Lundin
Dags att vårda fisken – så här söker du pengar!

Intresset för sportfiske växer – och därmed också intresset för fiskbestånden. Vi påminner nu om LOVA-bidraget, som alla föreningar och kommuner kan söka för att skapa bättre förutsättningar för sportfiske.

LOVA är Havs- och vattenmyndighetens satsning som ska gå till lokal vattenvård över hela landet. Har du ett projekt på gång så är det dags att söka pengar nu, eftersom ansökningstiden går ut i slutet av januari.

I flera län finns det många vattenmiljöer som i dag inte uppnår miljökvalitetsnormerna om god ekologisk status, och länsstyrelsen vill nu ha hjälp att sprida budskapet om LOVA.

Det är du som jobbar på kommun eller är medlem i en ideell förening som kan söka bidrag för lokala vattenvårdsprojekt som bidrar till att uppnå god status. Till exempel kan projektet syfta till att åtgärda vandringshinder, återställa flottledsrensade vattendrag eller anlägga lekbottnar för fisk.

Från och med 2018 finns det en ny LOVA-förordning som innebär en förstärkning av arbetet med övergödning. Du kan söka i vissa fall upp till 90 procent i statliga bidrag för åtgärder som minskar övergödningen.

Läs mer om LOVA här!

Du kanske även gillar detta