Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Thailand exporterar mycket tonfisk till EU. Foto: Takashi Hososhima/CC"
Gult kort till Thailands fiske

EU- kommissionen ger Thailand gult kort och en varning om handelsförbud på grund av olagligt fiske.
Thailand är världens näst största producent av konserverad tonfisk och EU är en stor importör. Nu markerar EU både mot Thailands fiskekontroll och kontroll av mänskliga rättigheter ombord på fiskefartygen genom att ge dem ett gult kort och varning om handelsförbud från EU.
– Den thailändska myndighetenskontrollen och övervakningen av landets fiskefartyg är otillräcklig. Det resulterar i illegala aktiviteter som förstör marina ekosystem och minskar fiskbestånden. Många av arbetarna på fiskebåtarna lever dessutom ofta under oacceptabla och slavliknande förhållanden, säger Inger Näslund expert fiskefrågor på WWF.
Varningar med så kallade gula kort har tidigare tillämpats på Sydkorea och Filippinerna och har visat sig vara effektiva för att få dem att bekämpa olagligt fiske.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta