Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Thailand exporterar mycket tonfisk till EU. Foto: Takashi Hososhima/CC"
Gult kort till Thailands fiske

EU- kommissionen ger Thailand gult kort och en varning om handelsförbud på grund av olagligt fiske.
Thailand är världens näst största producent av konserverad tonfisk och EU är en stor importör. Nu markerar EU både mot Thailands fiskekontroll och kontroll av mänskliga rättigheter ombord på fiskefartygen genom att ge dem ett gult kort och varning om handelsförbud från EU.
– Den thailändska myndighetenskontrollen och övervakningen av landets fiskefartyg är otillräcklig. Det resulterar i illegala aktiviteter som förstör marina ekosystem och minskar fiskbestånden. Många av arbetarna på fiskebåtarna lever dessutom ofta under oacceptabla och slavliknande förhållanden, säger Inger Näslund expert fiskefrågor på WWF.
Varningar med så kallade gula kort har tidigare tillämpats på Sydkorea och Filippinerna och har visat sig vara effektiva för att få dem att bekämpa olagligt fiske.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta