[/caption] " /> Gummibenen höjer temperaturen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gummibenen höjer temperaturen

"Till slut hade vi gått igenom alla flugorna i asken och sista chansen var en galet ful fluga med gummiben. Flugan hann knappt sjunka, innan den första fisken steg bestämt och tog den i en vändning!" Läs hela artikeln i Fiskejournalen nummer 1-2.

När temperaturen kanar ner mot fryspunkten, kan kustöringen bli rätt grinig. I senaste Fiskejournalen följer vi med några par danska specialister som bjuder på några riktigt värmande tips för kyliga dagar.
När öringarna är köldstela krävs något extra för att få fart på dem. Våra danska medarbetare Per Fischer och Henrik Dons Christensen har hittat en detalj som får fart på de silvriga torpederna – gummibensflugor.
I Fiskejournalen nummer 1-2 kan du läsa deras värdefulla råd om hur du binder gummibensflugorna.
Bläddra i senaste numret av Fiskejournalen.

Relaterad nyhet från din region
33 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta