Gunnar Westrin från Råneå har gjort sig känd som en av Sveriges mest lästa fiskeboksförfattare och uppskattad föreläsare. Han har rest många varv runt jorden och fiskat i de mest avlägsna drömvatten. Därtill är han en notorisk älvräddare som en gång i tiden var med och räddade Råneälven undan en utbyggnad.  " /> Gunnar Westrin drar söderut med sina föreläsningar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Gunnar Westrin åker ut på en föreläsningsturné.
Gunnar Westrin drar söderut med sina föreläsningar

Gunnar Westrin från Råneå har gjort sig känd som en av Sveriges mest lästa fiskeboksförfattare och uppskattad föreläsare. Han har rest många varv runt jorden och fiskat i de mest avlägsna drömvatten. Därtill är han en notorisk älvräddare som en gång i tiden var med och räddade Råneälven undan en utbyggnad. 

I slutet på mars kommer Gunnar Westrin att avhålla en högst personlig föreläsning i Rossön den 29/3 och i Ottsjön utanför Föllinge den 31/3. Dessutom kommer han att finnas med på ”Fiskets dag” i Östersund den 13/4, med bland annat länsstyrelsen i Jämtland som arrangör.

Han kommer att dra kontentan av ett liv bakom flugspöet. Han vill gärna dela med sig av sitt äventyrliga liv, bland de tysta fjällen, vid strömmarna och vid lägereldarna. Föreläsningen i Rossön och Ottsjön och heter ”Mitt liv som flugfiskare” och kommer knappast att lämna någon oberörd. I Östersund blir det den eftertänksamma föreläsningen ”Vad är fiskekvalitet?

Missa inte chansen att höra en föreläsare som gjort sig känd som en livfull betraktare av svenskt och internationellt sportfiske och intressanta miljöer. Här är föreläsningsschemat: Rossön 29/3 klockan 18.30 på Folkets Hus. Ottsjön 31/3 klockan 18.00 på Bygdegården. Östersund 13/4 på Gamla Folkets hus. 12.50-13.50.

Läs mer om Gunnar Westrin på Fiskejournalen:

Fiskehöjdaren 2018: Gunnar Westrin

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta