Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gunnar Westrin på vårisen

När vårljuset kommer och det börjar droppa från taket finns ingen återvändo för Gunnar Westrin. Då ger han sig ut på abborrjakt. I Fiskejournalen nummer 4 delar han med sig av erfarenheter och tips.
Gunnar Westrin är inte bara fjällfiskare med flugspö i hand. Han behärskar även pimpelspö och isfiske. I senaste Fiskejournalen får du följa med honom ut på vårisen och ta del av hans gedigna erfarenheter. Han bjuder även på rolig kuriosa om abborren och listiga metoder för att ringa in heta pimpelplatser.
Här kan du bläddra i senaste numret.

I Fiskejournalen nummer 4 berättar Gunnar Westrin bland annat att mörten är abborrfiskarens bästa vän.

I Fiskejournalen nummer 4 berättar Gunnar Westrin bland annat att mörten är abborrfiskarens bästa vän.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta