Gyllene tillfälle

Ska kusttorsken ges en chans att komma tillbaka eller hamna i frysboxen? (Fotot: Anders Nicander)

Ska kusttorsken ges en chans att komma tillbaka eller hamna i frysboxen? (Fotot: Anders Nicander)

Fiskeriverket har lovat mycket när det gäller att återetablera fiskbestånden längs Västkusten. Samtidigt kommer försiktigt positiva tecken på återhämtning av kusttorsken. Gör Fiskeriverket det man lovar kan vi se fram emot en ljus framtid för svenskt kust- och havsfiske.
Efter år av överfiske och vanvård av havet har vi kommit till en vändpunkt. Dels finns det en bred politisk enighet om att kraftfulla åtgärder måste till, dels har alla som fiskar, med undantag av en lite grupp verklighetsförnekande yrkesfiskare, samma bild av vad som är problemet. Fiske med massfångstredskap har tillåtits fortsätta i känsliga kustmiljöer trots att bestånden utarmats och till stora delar försvunnit.
Alla satsningar på att återintroducera kustens fiskbestånd måste följas av stopp för fiske med mängdfångande redskap. Vad spelar det för roll att vi ser en viss ökning av småtorsken i fjordarna om det bara betyder att det fiskas mer efter den? Det finns många exempel på kustsamhällen där rykten om att det finns en fisk att fånga genast leder till att varenda tillgängligt garn läggs i för att fånga den. Fiskeriverket har ett gyllene tillfälle för att naturen gett oss ett gynnsamt läge. Med det hjälper inte om man inte samtidigt begränsar de girigas möjligheter att ruinera det man försöker bygga upp. Uppfattningen att alla har rätt att fylla sin frys med fisk hör till det förgångna. Har Fiskeriverket modet att var den som berättar det?
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...