[/caption] " /> Gyltatider | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gyltatider

Berggyltan trivs i sommarvarmt vatten och stundtals kan fångsterna bli goda. (Foto: Anders Nicander)

Sommarvarmt hav ger ofta det bästa berggyltafisket. Allra mysigast är att söka de stridbara fiskarna vid Bohuskustens klippor en stilla sensommardag.
Berggyltan hör de till de mycket få arter som fortfarande är vanlig i kustbandet. Förr var den mest en bifångst vid höstens och senvårens torskfiske, men i dag har många upptäckt den härligt starka och vackra sportfisken.
På många ställen bjuder Bohuslän på det bästa gyltafisket och den mest spektakulära naturupplevelsen på ett och samma ställe. Klippor som sluttar brant ner i havet brukar betyda att det finns berggylta.
Allra effektivast – och roligast – är att fiska med glidande kastmete på en lätt haspelutrustning. Gyltorna kan finnas från botten och till någon meter under ytan. Ofta står fisken tätt intill berget. Hittar man det djup där gyltorna befinner sig för dagen brukar man kunna få uppleva riktiga huggrusher.

Som agn kan man använda bitar av fisk eller räka. I Bohuslän har man av tradition fiskat gylta på ”kubbonger” som är sniglar som man hittar på stenarna i vattenlinjen. Skalet krossas med en sten och en krok i storlek 1 agnas med 2-4 snäckor.
Kända gyltaplatser är västsidan av Marstrandsön, västsidan Härön vid Tjörn, Kleven vid Smögen för att bara nämna några!
Få äter berggyltan även om den förr ansågs vara fin i fisksoppa. Ta med en långskaftad håv och hantera fisken vasamt så klarar den en fångst och återutsättning utan problem.
Här kan du se en webbfilm om fiske efter berggylta.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta