[/caption] " /> Gyltatider | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gyltatider

Berggyltan trivs i sommarvarmt vatten och stundtals kan fångsterna bli goda. (Foto: Anders Nicander)

Sommarvarmt hav ger ofta det bästa berggyltafisket. Allra mysigast är att söka de stridbara fiskarna vid Bohuskustens klippor en stilla sensommardag.
Berggyltan hör de till de mycket få arter som fortfarande är vanlig i kustbandet. Förr var den mest en bifångst vid höstens och senvårens torskfiske, men i dag har många upptäckt den härligt starka och vackra sportfisken.
På många ställen bjuder Bohuslän på det bästa gyltafisket och den mest spektakulära naturupplevelsen på ett och samma ställe. Klippor som sluttar brant ner i havet brukar betyda att det finns berggylta.
Allra effektivast – och roligast – är att fiska med glidande kastmete på en lätt haspelutrustning. Gyltorna kan finnas från botten och till någon meter under ytan. Ofta står fisken tätt intill berget. Hittar man det djup där gyltorna befinner sig för dagen brukar man kunna få uppleva riktiga huggrusher.

Som agn kan man använda bitar av fisk eller räka. I Bohuslän har man av tradition fiskat gylta på ”kubbonger” som är sniglar som man hittar på stenarna i vattenlinjen. Skalet krossas med en sten och en krok i storlek 1 agnas med 2-4 snäckor.
Kända gyltaplatser är västsidan av Marstrandsön, västsidan Härön vid Tjörn, Kleven vid Smögen för att bara nämna några!
Få äter berggyltan även om den förr ansågs vara fin i fisksoppa. Ta med en långskaftad håv och hantera fisken vasamt så klarar den en fångst och återutsättning utan problem.
Här kan du se en webbfilm om fiske efter berggylta.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta