Gyltatider

Berggyltan trivs i sommarvarmt vatten och stundtals kan fångsterna bli goda. (Foto: Anders Nicander)

Sommarvarmt hav ger ofta det bästa berggyltafisket. Allra mysigast är att söka de stridbara fiskarna vid Bohuskustens klippor en stilla sensommardag.
Berggyltan hör de till de mycket få arter som fortfarande är vanlig i kustbandet. Förr var den mest en bifångst vid höstens och senvårens torskfiske, men i dag har många upptäckt den härligt starka och vackra sportfisken.
På många ställen bjuder Bohuslän på det bästa gyltafisket och den mest spektakulära naturupplevelsen på ett och samma ställe. Klippor som sluttar brant ner i havet brukar betyda att det finns berggylta.
Allra effektivast – och roligast – är att fiska med glidande kastmete på en lätt haspelutrustning. Gyltorna kan finnas från botten och till någon meter under ytan. Ofta står fisken tätt intill berget. Hittar man det djup där gyltorna befinner sig för dagen brukar man kunna få uppleva riktiga huggrusher.
Som agn kan man använda bitar av fisk eller räka. I Bohuslän har man av tradition fiskat gylta på ”kubbonger” som är sniglar som man hittar på stenarna i vattenlinjen. Skalet krossas med en sten och en krok i storlek 1 agnas med 2-4 snäckor.
Kända gyltaplatser är västsidan av Marstrandsön, västsidan Härön vid Tjörn, Kleven vid Smögen för att bara nämna några!
Få äter berggyltan även om den förr ansågs vara fin i fisksoppa. Ta med en långskaftad håv och hantera fisken vasamt så klarar den en fångst och återutsättning utan problem.
Här kan du se en webbfilm om fiske efter berggylta.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...