Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gymnasiedags och sugen på fiske?

Intresserad av Forshagaakademin? www.forshagaakademin.se

Nu är det hög tid att göra sin preliminäransökan till gymnasiet. Är du fiskeintresserad, varför inte kolla in något av de fiskegymnasier som finns över landet.
På Forshagaakademin i Värmland har man märkt ett stort intresse för sportfiskeprogrammet inför nästa år. Detta trots att mängden gymnasieelever totalt sett sjunker.
– Jag tror det beror på att vi är riksrekryterande, det vill säga att alla i hela landet har möjlighet att söka hit, samtidigt som alla elever är garanterade inackorderingsbidrag, säger Per Johansson, rektor på skolan.
Du som är intresserad ska lämna din ansökan till din studie- och yrkesvägledare senast i februari under det år du ska börja gymnasiet. Omval kan göras fram till maj.
Klicka här för mer information.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta