Gymnasieeleverna Filip Dorsén, till höger,  och Mats Svanberg, i mitten, guidar och instruerar en av gästerna.
Gymnasieeleverna Filip Dorsén, till höger, och Mats Svanberg, i mitten, guidar och instruerar en av gästerna.[/caption]I helgen checkade ett gäng fisketurister in på Långbergets hotell i Sysslebäck. Matlagning, guidning och hotellservice sköttes helt av Sportfiskeakademins gymnasietreor. Och det var nöjda kunder som checkade ut! " /> Gymnasieklass skötte fiskehotell | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Mathias Arnham
Gymnasieklass skötte fiskehotell

Gymnasieeleverna Filip Dorsén, till höger,  och Mats Svanberg, i mitten, guidar och instruerar en av gästerna.


Gymnasieeleverna Filip Dorsén, till höger, och Mats Svanberg, i mitten, guidar och instruerar en av gästerna.

I helgen checkade ett gäng fisketurister in på Långbergets hotell i Sysslebäck. Matlagning, guidning och hotellservice sköttes helt av Sportfiskeakademins gymnasietreor. Och det var nöjda kunder som checkade ut!
På Forshagaakademin finns både Sportfiskegymnasium och en Fiske- och jaktguideutbildning på Yrkeshögskolenivå. Normalt sett är det yrkeshögskoleeleverna som får chansen att driva ett sportfiskehotell och guida harrfiske en vecka under hösten. Men i år blev det ett glapp i YH-utbildningen och helgen skulle utgå. Då klev gymnasietreorna fram och menade att de kunde klara det.
– Vi var lite tveksamma till en början, säger Cornelis Hollestein, lärare på Forshagaakademin.
– Samtidigt visste jag att det här är en väldigt bra klass med god sammanhållning, så vi bestämde oss för att köra.

Gourmetmat och proffsguidning
Paella och jambalaya lagade på öppen eld värmde gott i magen under fisket. På kvällen serverades trerätters middagar som hade platsat på vilken fin krog som helst. Eller vad sägs om mandelbakad torskrygg och vildand med rödvinssås?
Många av eleverna band specialflugor på gästernas önskemål.

Dessutom börjar Klarälven uppe vid Sysslebäck, där Forshagaakademins personal varit involverad i fiskevården under många år, att leverera allt större harr. Det kom upp ett antal fiskar över 45 centimeter. Och trots regn och rusk, blev det också torrflugefiske.
Framtiden ser god ut för sportfiskesverige. En hel generation med duktiga och serviceinriktade guider är på väg ut på marknaden.
Mer om Forshagaakademin
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta