Habo Sportfiskeklubb kalkar sjöar

Kalkning Hökensås

Thomas Palm sprider kalk på Södra Kroksjöns is. (Foto: Jan - Åke Fritzson)

Sportfiskarna:
Habo SFK kalkar för att kunna bedriva sportfiske i sina sjöar på Hökensås, kalkningen syftar till att ge utplanterad fisk tillräckligt gynnsamma förhållanden för att kunna leva i sjöarna.
Försurningen har drabbat sydvästra delen av landet extra hårt. Trots kraftigt minskade nerfall av försurande ämnen går återhämtningen långsamt här och i många vatten måste kalkningen fortsätta under överskådlig tid för att upprätthålla tillräckligt bra förhållanden för fisk och andra vattenlevande organismer.
Förutom den nationella kalkningsverksamheten som har en strikt inriktning på att bevara biologiska värden och skydda naturligt förekommande försurningskänsliga arter så kalkas det även för att gynna sportfiskets och friluftslivets värden. Ett exempel på detta är Habo Sportfiskeklubb som själva kalkar tre av sina klubbsjöar på Hökensås för att upprätthålla en gynnsam vattenkemi för utplanterad fisk som öring och regnbåge. Kalkningen bedrivs främst med egna medel och i samarbete med Habo kommun, kalkningen har tidigare även beviljats medel från Sportfiskarnas Fiskevårdsfond.
– Hösten 2011 var pH-värdet i sjön Surgölen nere på pH 5,1, en nivå där fisken mår dåligt och få organismer kan leva i sjön. Klubben gjorde en insats med kalkning på Surgölens is i mars 2012 och senare under hösten kalkades alla sjöarna i samarbete med Habo kommun. Södra Kroksjön har under flera år legat stabilt på pH 6,5 vilket var fallet hösten 2011 och våren 2012, berättar Lennart Grann, sekreterare i Habo SFK.
Den gångna sommarens nederbördsmängder var dock bevisligen sura för mer än badgäster och semesterfirare. Trots att Södra Kroksjön fick fyra ton kalk med hjälp av helikopterspridning i september 2012 var pH-värdet i november nere i 5,9 och den mätning som gjordes före lördagens kalkning visade på 6,1.  Men med de två ton kalk som spreds på isen i helgen bör sjön kunna ”överleva” sommaren. Nästa kalkning sker till hösten i samarbete med Habo kommun.
– Klubbens medlemmar börjar få rutin på kalkning från isen. I lördags spreds två ton kalk fördelat på 25 kilos säckar ut på mindre än en timma och därefter bjöds det på korv i vårsolen vid vindskyddet, avslutar Lennart Grann.
www.sportfiskarna.se

 

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...