Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Häftiga Himalaya-firrar

Efter två resor till Himalaya i norra Indien har Daniel Kangas och Petri Jaukka blivit helt bitna av det fantastiska fisket. Den senaste resan resulterade i en film som nu ges ut på DVD.
Daniel och Petri gjorde första resan till Himalaya våren 2009. En resa som bland annat gav en golden mahseer på 14,5 kilo och lockade dem att återvända.
Hemma igen satte de sig och studerades satellitkartor över floder och planerade en ny, spännande resa. I somras bar det iväg igen, filmkameran fick följa med överallt och nu har de klippt ihop en film som visar natur, kultur, djur och förstås väldigt mycket fiske. Grabbarna lyckades landa fyra stora goonchar och två golden mahseer. Sägenomspunna fiskar som både lockar och skrämmer. Om du har lust kan du leta upp Fiskejournalen nr 5/2007 där vi hade ett djuplodande reportage om det här fisket.
För mer information om Daniel och Petris film gå in på DEN HÄR LÄNKEN.
Svenne Andersson

Goonchen är en mytomspunnen fisk som både lockar och skrämmer.


Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fler sidofåror och andra fiskevårdsåtgärder är på gång i Mörrumsån. Här en sidofåra från Vittskövle. Foto: Martin Johansson
Mer pengar till Mörrumsån – detta ska åtgärdas först

Miljonerna regnar nu över sju vattensystem i södra Sverige. Det handlar om ett av Europas största vattenvårdsprojekt, Life Connects, som har sjösatts. Näst på tur är Mörrumsån, som ska rustas upp för de välkomna slantarna.

Det är Mörrums Kronolaxfiske som meddelar att de kan sätta igång med ett omfattande vattenvårds- och restaureringsarbete, efter att ha vunnit en upphandling hos Sportfiskarna inom Life Connects.
Delprojektet omfattar 1,5 miljoner, och är alltså en del projektet med syfte att förbättra ekosystemet i sju sydsvenska vattendrag. Totalt är denna satsning på 100 miljoner kronor.

Vi är förstås nyfikna på vad som har högst prioritet i Mörrumsån, och frågan går till fiskevårdsarbetaren Martin Johansson.
– Högst på prioriteringslistan är en lång sidofåra och kvillområde i Vittskövle, berättar Martin för Fiskejournalen.

Han berättar att det har försvunnit flera livsmiljöer genom årens lopp, och att några av dessa nu kan återställas tack vare projektet. Här kan ni se ett inslag om detta i SVT, och här kan ni läsa mer om Life Connects och vilka fler vatten som omfattas.

Du kanske även gillar detta