" /> Haj tar en fisk – och blir själv attackerad | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Näringskedja. Fiskgjusens byte har en egen fångst i munnen. Foto: Doc Jon
Haj tar en fisk – och blir själv attackerad

Naturfotografen Doc Jon lyckades föreviga en fiskgjuses lyckade attack på en ytjagande haj. Bara det är få förunnat. När han senare zoomade in sitt motiv såg han att även bytet haft god jaktlycka. Mellan käkarna tittade nämligen ett fiskhuvud fram. – Det var rena turen. En sådan bild tar man nog bara en gång i livet, gissar den glada fotografen.

Den unika bildserien togs på Madeira Beach på Floridas västtkust. Vad det var för typ av haj som föll offer för fiskgjusens sylvassa klor är inte klarlagt. Inte heller går det att identifiera den fisk som hajen har i munnen. Däremot råder det ingen tvekan om att Doc Jon lyckats fånga ett av naturens många fantastiska ögonblick!

[allergallery id=”55376″]

Se mer av Doc Jons bilder på hans Facebooksida här.

Hans Hällman

 

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta