" />
Annons
Haj tar en fisk – och blir själv attackerad | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Näringskedja. Fiskgjusens byte har en egen fångst i munnen. Foto: Doc Jon
Haj tar en fisk – och blir själv attackerad

Naturfotografen Doc Jon lyckades föreviga en fiskgjuses lyckade attack på en ytjagande haj. Bara det är få förunnat. När han senare zoomade in sitt motiv såg han att även bytet haft god jaktlycka. Mellan käkarna tittade nämligen ett fiskhuvud fram. – Det var rena turen. En sådan bild tar man nog bara en gång i livet, gissar den glada fotografen.

Den unika bildserien togs på Madeira Beach på Floridas västtkust. Vad det var för typ av haj som föll offer för fiskgjusens sylvassa klor är inte klarlagt. Inte heller går det att identifiera den fisk som hajen har i munnen. Däremot råder det ingen tvekan om att Doc Jon lyckats fånga ett av naturens många fantastiska ögonblick!

[allergallery id=”55376″]

Se mer av Doc Jons bilder på hans Facebooksida här.

Hans Hällman

 

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta