Hajar fångades från land!

Charlie med en av passets pigghajar, som här fotas när den återutsätts. Foto: Nikolay Vins

Ett av de mer spektakulära fiskepassen utspelades i söndags på Gullholmens klippor. Charlie Malmgren hade tacklat för mindre fisk och fick plötsligt ett annorlunda hugg på sitt bottenmete. När fisken kom in mot land kunde han se att en pigghaj huggit en krokad vitling! Trots att fångsten var unik skulle den upprepas kort därefter, då ytterligare en haj kom upp. – Jag har kustfiskat sedan 60-talet och aldrig upplevt något liknande, säger Charlie.

Höstarna kan bjuda på riktigt spännande västkustfiske, då sill och makrill lockar in stora rovfiskar nära land. Men att pigghajar kommer så landnära att de spöfångas från klipporna är verkligen ovanligt. Kanske berodde söndagens doublé på att Charlie och hans fiskekompis Nikolay Vins hade haft ett fantastiskt fiske redan innan hajarna högg.

”Det var en magisk dag!”

– Det var en magisk dag! Vi hade fått massor av makrill, fina torskar, berggyltor över kilot och dessutom flera vitlingar och sandskäddor. Några sparades som matfisk och renset kastades ut från klipporna. Kanske bidrog det till att hajarna kom in, gissar Charlie.

Trots att hajarna högg nära land var djupet omkring 35 meter. Den platta sandbotten – som gav rikligt med sandskädda – övergick till klippbotten som stupade brant upp mot land. Det var där som rovfiskarna jagade.
– Torskarna var riktigt starka och fantastiskt roliga att fånga. De fightade betydligt mer än hajarna, trots att de nog vägde ungefär lika mycket, berättar Charlie.

Att fånga en pigghaj från land är ytterst ovanligt. När nu två kom upp – efter att även Nikolay fått hugg på en liten makrillagnad krok – är minst sagt sensationellt.
– Fångsterna visar att man inte behöver drömma sig tillbaka till 60- och 70-talet. Kustfisket kan vara helt otroligt om man bara är villig att ge sig ut en bit i kustbandet, tipsar Charlie.

Pigghajar är fridlysta och klassas av ArtDatabanken som akut hotade. Därför är det viktigt att fisk som bifångas återutsätts omgående. Charlie inser att han upplevt något unikt och tror inte att fler hajar kommer att fångas.
– Nu ligger det hummertinor överallt som i stort sett omöjliggör fiske. Dessutom lär hajarna redan ha simmat vidare, hälsar han.

Hans Hällman

 

 

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...