Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Hajar i Öresund

Öresund har enligt flera rapporter formligen invaderats av grå- och pigghaj. Även andra mindre vanliga hajarter ska ha fångats av yrkesfiskare.
Öresund har alttid varit en magnet för gästande fiskarter. Under senare år tycks det som om det strömsatta sundet fått en delvis ny och mycket föränderlig fiskfauna. Envisa rykte har till och med hävdat att det ska ha funnits tonfisk under sensommaren de senaste två åren. Detta är dock en nygammal bekantskap. Fram till 1950-talet fångades det regelbundet tonfisk i Öresund.
Just nu tycks det vara extra högtrygg i Sundet. Hajar av flera olika arter tycks ha vintersemester i sundet och både sport- och yrkesfiskare har fångat haj. Det pratas om pigghaj, gråhaj och glatthaj, men även andra hajar som i media fått fantasieggande namn. Samtliga av dessa hajar är runt metern långa.
Flera av de arter som av och till besöker oss hör egentligen hemma i varmare vatten. En del forskare tror att förändringar i klimatet ligger bakom de allt tätare besöken av främmande arter.
Anders Nicander

Fullt med haj i Öresund. Pigghajen (se bilden) är på väg att förbjudas som sporfisk. (Foto: Anders Nicander)Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta