[/caption] " /> Stora mängder haj | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Stora mängder haj

Framförallt rör det sig om svartfenade revhajar och gråhajar som generellt inte är farliga för människor, men när stora grupper av hajar samlas finns det alltid en risk för större hajar i närheten. (Foto: Hermanus Backpackers/Creative common 3.0)

Upp emot 15 000 hajar flyttar just nu norrut längs Floridas kust. På helikopterfilmer kan man se mängder av hajar stryka längs stränder i USA:s soliga delstat, bland annat vid badmetropolen Palm Beach. Hajarnas flytt sker varje år – och det är extremt sällsynt med hajattacker.
– Hajarna är i vattnet hela tiden. Du kanske inte ser dem, men de är där, säger hajexperten George H. Burgess till The Palm Beach Post.

Enligt forskare är hajarna på väg mot varmare vatten i Atlanten utanför staterna Georgia samt South och North Carolina. Flyttningen sker varje år efter att hajarna simmat runt i varmare vatten i söder under hösten och vintern.
– De hänger runt och njuter av varmare temperaturer och under våren vänder de om och börjar simma tillbaka norrut, säger forskaren Shari Tellman till The Guardian.
Noterbart: Mellan år 1580 och 2007 dödades 64 människor av vithaj – under 2012 dödades 73 miljoner hajar av människor. (Källa: Oceanic Preservation Society)
Läs tidigare notiser om haj.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta