[/caption] " /> Stora mängder haj | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Stora mängder haj

Framförallt rör det sig om svartfenade revhajar och gråhajar som generellt inte är farliga för människor, men när stora grupper av hajar samlas finns det alltid en risk för större hajar i närheten. (Foto: Hermanus Backpackers/Creative common 3.0)

Upp emot 15 000 hajar flyttar just nu norrut längs Floridas kust. På helikopterfilmer kan man se mängder av hajar stryka längs stränder i USA:s soliga delstat, bland annat vid badmetropolen Palm Beach. Hajarnas flytt sker varje år – och det är extremt sällsynt med hajattacker.
– Hajarna är i vattnet hela tiden. Du kanske inte ser dem, men de är där, säger hajexperten George H. Burgess till The Palm Beach Post.

Enligt forskare är hajarna på väg mot varmare vatten i Atlanten utanför staterna Georgia samt South och North Carolina. Flyttningen sker varje år efter att hajarna simmat runt i varmare vatten i söder under hösten och vintern.
– De hänger runt och njuter av varmare temperaturer och under våren vänder de om och börjar simma tillbaka norrut, säger forskaren Shari Tellman till The Guardian.
Noterbart: Mellan år 1580 och 2007 dödades 64 människor av vithaj – under 2012 dödades 73 miljoner hajar av människor. (Källa: Oceanic Preservation Society)
Läs tidigare notiser om haj.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta