Hajen överlevde dinosaurierna dog

Genom fossil av hajtänder har man kunnat följa hur hajarna blev mindre och började leva allt djupare. På djupet påverkade den stora klimatförändring som skedde för 250 miljoner år inte lika mycket. Bild: Discovery, Sharkopedia

Fossila hajtänder som grävts ut i Frankrike visar hur hajen, till skillnad mot dinosaurien, överlevde den stora utrotningsperioden.
För 250 miljoner år sedan blomstrade alla möjliga stora varelser på jorden. Så plötsligt dog 90 procent av alla arter ut, troligtvis på grund av ett jättelikt vulkanutbrott och/eller en klimatförändring. Hajarna klarade sig genom att dyka ner djupare i haven och börja jaga och leva där. Landdjuren hade svårare att undkomma.

Hajarna klarade sig genom att dyka ner djupare i haven och börja jaga och leva där.

Detta har forskare kunnat se genom utgrävningar i södra Frankrike där man tittar på fossila tänder från hajar. Man har kunnat visa att det fanns hajarter som var såpass flexibla i sin diet, att de även kunde leva på djupet och den mer sparsamma diet som erbjöds där. Dessa hajar var inte längre än 20 centimeter långa, men gjorde att hajen som varelse överlevde denna omvälvande förändring på jorden, vilket dinosaurier och andra landlevande djur inte gjorde.
Läs och se mer hos Discovery.

Publicerad: 11 July 2016
Av: Fiskejournalen