Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Hajfensoppa utrotningshotad

Allt fler ansluter till bojkotten mot hajfensoppa. (Foto/källa: Greenpeace)

Allt fler människor och företag världen över tar ställning mot så kallad shark finning där fenor skärs av från levande hajar för att bli basen i soppa.
Hajfensoppa är en traditionell maträtt i bland annat Kina, men jakten på hajarnas fenor är ett hot mot långsamt växande hajarter. Hanteringen av dessa djur hör också till de brutalaste vi känner till. Ofta skärs fenorna av från levande hajar som sedan kastas över bord.
Nu ansluter sig lyxhotellkedjan Shangri-La till den växande bojkotten och alla kedjans 72 hotell världen över slutar servera hajfensoppa. Flera andra ansedda affärs- och hotellkedjor i Asien har redan tidigare slutat servera hajfensoppa.
På grund av luckor i EU:s lagstiftning kan det fortfarande förekomma att europeiska fiskefartyg fiskar haj för fenornas skull.
För att se nyhetsinslag om bojkotten mot hajfensoppa klicka här.
Klicka här för att läsa fler notiser om finning.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta