[/caption] " /> "Hål i huvudet", säger ekonom om laxpolitiken | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
”Hål i huvudet”, säger ekonom om laxpolitiken

– När man ser de oerhört små bidrag som den nuvarande förvaltningen ger jämfört med hur det skulle kunna vara, det är ljusår emellan. Det finns en jättestor potential runt det här, säger Mats Jonsson till Uppdrag granskning. (Foto: Svt)

Varje år uppskattar Internationella havsforskningsrådet i Köpenhamn, Ices, hur laxstammen mår, hur mycket som tjuvfiskas och hur mycket som tas upp av fritidsfisket. Dessa siffror ignorerar Eskil Erlandsson konsekvent.
– Fullständigt hål i huvudet, säger ekonomen Mats Jonsson om den svenska fiskepolitiken.

Internationella havsforskningsrådet (Ices) räknar årligen fram hur stort yrkesfiske laxstammen tål. Ett perfekt underlag för politikerna när de ska besluta om hur stora kvoter yrkesfiskarna ska få, kan man tycka.

Enligt Uppdrag granskning väljer dock den svenska fiskeministern Eskil Erlandsson och hans kollegor i EU:s ministerråd att konsekvent ignorera rekommenderat maxuttag. Man har i stället konsekvent tillåtit dubbelt så stora kvoter som forskarna rekommenderar. Rekordet är 121 procent över forskarnas råd, och nästa års kvot sattes i oktober i år till mer än hundra procent över rekommendationerna.
I tv-programmet förklarar Erlandsson att han ser Ices siffror som en bottenplatta. Något som får anses som anmärkningsvärt då det är vedertaget att siffrorna ska betraktas som ett tak.

Hål i huvudet
Enligt Uppdrag granskning ges yrkesfisket högre kvoter än vad forskarna menar är bilologiskt hållbart.  Tillsammans med ett omfattande svart- och fritidsfiske decimeras de sista bestånden samtidigt som fiskevårdsföreningar och kommuner i älvdalarna satsar miljontals skattekronor för att återställa miljön och försöka rädda de utarmade laxstammarna.
Ekonomen Mats Jonsson som har följt frågan som expert i ett antal utredningar om fiskepolitik, nu senast för Närings och teknikutvecklingsverket, är tydlig i sin slutsats.
– Det är inte bara de senaste åren, man kan dra det längre tillbaka än så. Det är fullständigt hål i huvudet. Det är ett haveri att man hanterar en resurs på det här viset, säger Mats Jonsson, ekonom.

Läs mer här.
På vår sida Engagera dig kan du med några klick skicka ett brev till Eskil Erlandsson. Klicka här för att komma till webbformuläret.
Se Svt:s Uppdrag granskning om laxpolitiken.
Missa inte tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta