Hälften av havens populationer av fiskar, däggdjur, fåglar och kräldjur har försvunnit – på mindre än 50 år! Världsnaturfonden, WWF, har gjort en stor kartläggning och slår larm. Situationen håller på att bli katastrofal! " /> Hälften av fiskar och djur i havet försvunna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Fiskejournalen
En fiskare i Indonesien drar upp en gulfenad tonfisk. Många småskaliga fiskerier har svårt att överleva på grund av det industriella fiskets intåg i deras vatten. Drabbas gör även vanliga människor som fiskar för husbehov. (Foto: Jürgen Freund)
Hälften av fiskar och djur i havet försvunna

Hälften av havens populationer av fiskar, däggdjur, fåglar och kräldjur har försvunnit – på mindre än 50 år! Världsnaturfonden, WWF, har gjort en stor kartläggning och slår larm. Situationen håller på att bli katastrofal!

– Miljön i haven har försämrats dramatiskt. Om det som skedde under den glittrande blå ytan inträffade på land skulle det orsaka ramaskri. Nu krävs krafttag för att bevara ett rikt liv och säkra havens livsnödvändiga resurser för mänskligheten, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.
Organisationen har studerat drygt 5000 populationer av fler än 1200 arter och resultatet är alarmerande. På drygt 40 år har populationerna av marina arter minskat med 49 procent och för flera arter är nedgången ännu större.

WWF pekar i första hand ut överfisket som boven i dramat. Världens samlade fiskeflottor är två-tre gånger större än vad som är hållbart. Trots detta subventionerar i-länderna sina fiskeflottor med 100-200 miljarder kronor årligen.
Här kan du ladda ner rapporten som pdf-fil. (På engelska)

 

 

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta