En mystisk film har spridit sig som en löpeld över internet det senaste dygnet. Filmen visar en grupp människor, iklädda skyddsdräkter som släpar upp en fiskliknande varelse från en flod i Polen. " /> Hälften människa, hälften fisk – mystisk film! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Mathias Arnham
Bakom avspärrningen bär de fem männen upp varelsen från älvstranden.
Hälften människa, hälften fisk - mystisk film!

En mystisk film har spridit sig som en löpeld över internet det senaste dygnet. Filmen visar en grupp människor, iklädda skyddsdräkter som släpar upp en fiskliknande varelse från en flod i Polen.
Filmen har skapat diskussioner världen över. Är det verkligen en havsman som personerna i filmen har hittat?

Är det verkligen en havsman som personerna i filmen har hittat?

Enligt myten är havsmannen ett övernaturligt väsen som rör sig utmed kusten. Enligt sägen ska havsmännen förvandla sig till sjömän för att besöka ensamma sjömansfruar när deras män är till sjöss. Fruarna ska sedan föda grönögda barn med sälfenslika fötter. Har du någon rolig skröna att bjuda på, kanske till och med en sann sådan? Skicka in ett bidrag till Sanna fiskehistorier!

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta