Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Hall jagar GT i Kenya

Nu drar han iväg igen – havsfiskeexperten och numera storviltfiskaren Bosse Hall. Målet är Kenya där några brutala GT väntar på nya, tuffa fajter.
”Den 11 februari åker vi ner för att fånga några av de stora GT (giant trevally) som lurade oss förra gången. Vi fick visserligen några fina fiskar, men de största slet vår utrustning i bitar”, skriver Bosse i ett mejl till Fiskejournalen.
FJ-medarbetaren Bo Hall har gjort sig känd för sitt eminenta kunnande om havfiske, framförallt hur man hittar de rätta positionerna. Det är inte många i Sverige som slår honom på fingrarna när det gäller kunskap om navigatorer och ekolod.
Under senare år har Bosse gjort flera resor till Kenya, där han fiskat efter storvilt som sailfish, marlin, tonfisk med mera. Men det som verkligen har kittlat fiskenerven hos honom är de jättestora giant trevally som simmar utanför Afrikas östra kust. En av de mest explosiva fiskar som man kan lura att hugga på ett bete.
Bosse lovar att rapportera nere från Kenya – om tekniken fungerar.
Svenne Andersson

Bo Hall har blivit riktigt, riktigt tänd på den explosiva och fartfyllda giant trevallyn i Kenyas vatten.


Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta