Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
HIttar du något intressant? rapportera via mobilen. I appen finns också beskrivninga av hur du identifierar de viktigaste arterna.
Hjälp HaV hålla koll!

Hjälp till att skaffa mer kunskap om djuren som lever i vattnet när du är vid stranden, på sjön eller vid havet!

Den uppmaningen riktar nu Havs- och vattenmyndigheten, Göteborgs universitet och Länsstyrelsen Värmland till allmänheten.
– Vi har utvecklat en tjänst som vi kallar ”Rappen” där man enkelt kan rapportera in fynd av ovanliga och hotade arter. Tjänsten fungerar i mobilen, på datorn och läsplatta, säger Erland Lettevall på HaV.
Projektet ”Rappen” är ett sätt att testa så kallad crowdsourcing för att få data om vattenlevande arter. Med allmänhetens hjälp hoppas myndigheterna få in viktig information om förändringar i vattenmiljön som ett komplement till annan miljöövervakning.
– Vi behöver få en bättre bild av var olika arter finns eller inte finns, hur många de är och när fynden gjordes. Det gäller framförallt hotade arter som tumlare och andra valar men även så kallade invasiva arter som normalt sett inte finns i svenska vatten, exempelvis svartmunnad smörbult, säger Karin Enfjäll på Länsstyrelsen Värmland.

”Rappen” är en mobilvänlig webbtjänst som fungerar i smartphone, surfplatta och dator. Via HaV:s webbplats kommer du åt länken och tjänsten är tillgänglig från och med, 4 juli, till och med 30 oktober. Det enda som krävs är internetuppkoppling.

 

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta