Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Håll ut

Sol och svaga vindar gör havsöringen svårflirtad. Men håll ut till skymningen så kan du få uppleva härligt fiske på öringar som nu börjar komma i bästa matchform.
I början av april hugger havsöringen gärna mitt på dagen i strålande sol. Nu när vatentemeraturen stiger blir den trögare och svårare att hitta. Vänta då tills kvällen och sök den där det är nära till lite djupare, strömsatt vatten. Precis i skymningen kan man ofta se öringen vaka och jaga småfisk och räkor helt i ytan. En svart fluga blir en tydlig siluett på mot himlen. Fiskar du inte med flugspö så prova en bombarda med lång tafs. Vill inte fisken hugga så prova att ta hem fluga i olika hastigheter från supersnabbt till riktigt långsamt.
Anders Nicander

I skymningen jagar havsöringen som intensivast. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta