Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Håll utkik efter guldplus

Ni har kanske noterat de guldskimrande plustecken som pryder såväl Fiskejournalen.se och papperstidningen? De signalerar förmåner till prenumeranter.
Fiskejournalen går på offensiven när det gäller att gynna dig som är prenumerant. I senaste numret kan du till exempel hitta ett guldplus i artikeln om flugfiske efter röding (sidan 54-63). Detta innebär kanonrabatt på rödingfiske i Abborrträsk.
På FJ-webben har prenumeranter en egen inloggning till prenumerantsidan där du kan ta del av tester och filmer innan alla andra kan se dem. Vissa filmer visas dessutom exklusivt på prenumerantsidan.
Du som redan är prenumerant kan se detta som ett ”plus i kanten” och du som inte är det, kommer förhoppningsvis inse vinsten med att bli det. Några enkla knapptryck är allt som behövs. Klicka här!
Morgan Fihn

Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind dela gärna med sig av tunga och guldskimrande förmåner. (Foto: Mathias Larsson)

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta