Halland håller inte koll på kraftverk

Halland är ett landskap med mycket hav och rinnande vattendrag. Men fisken har svårt att nå havet. Foto: Mikael Tigerström/CC

Halland är ett landskap med mycket hav och rinnande vattendrag. Men fisken har svårt att nå havet.
Foto: Mikael Tigerström/CC

I Halland finns över 200 kraftverk som inte har tillstånd. Länsstyrelsen i Halland har valt den passiva vägen och Älvräddarna undrar nu varför.
Älvräddarna träffade Lena Sommestad, Hallands Landshövdning den 26 mars. Samtalet handlade om varför det går så långsamt med tillsynen av de över 200 kraftverk och dammar som inte har tillstånd i Halland. Älvräddarna menar att frågan är högst prioriterad, eftersom alla dessa verksamheter är vandringshinder för fisk och dessutom oftast massakrerar t.ex. ålar som ska vandra ner till havet för vidare färd till Sargassohavet.
Hittills har Länsstyrelsen i Halland förelagt åtta kraftverksägare att söka miljöbalkstillstånd. Nu vill man avvakta för att se hur det går med dessa fall, som samtliga har överklagats av ägarna till kraftverken.
– Vi har inte tid att vänta. Senast år 2021 ska alla dessa vandringshinder och många fler ha åtgärdats om vi ska nå EU:s miljömål i vattendirektivet. I Fylleån, som också är ett Natura 2000-område, ska målen uppnås i år, så i det fallet begår Sverige ett fördragsbrott redan 1 januari 2016, menar Christer Borg.
Lyssna på en intervju med Christer Borg på P4 Halland.

Maria Ålander

 

 

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...