Nu ska Halland bli våtare. Regeringen satsar 200 miljoner kronor under åren 2018–2021 på Sveriges våtmarker. Syftet är att öka tillskottet till grundvattnet eller stärka landskapets egen förmåga att hålla kvar och balansera vattenflödena. " /> Halland har höga planer för sina våtmarker | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Våtmarker är viktiga för många djur. Foto: Maja Kristin Nylander / Havs- och vattenmyndigheten
Halland har höga planer för sina våtmarker

Nu ska Halland bli våtare. Regeringen satsar 200 miljoner kronor under åren 2018–2021 på Sveriges våtmarker. Syftet är att öka tillskottet till grundvattnet eller stärka landskapets egen förmåga att hålla kvar och balansera vattenflödena.

Halland ställer sig alltså i täten för den satsningen. Länsstyrelsen har nämligen påbörjat ett projekt för att skapa våtmarker i Hökafältets naturreservat i Laholms kommun.

Redan för några veckor sedan startades arbetet med att avverka en del bergtall, tall och blandskog i området, och planen är alltså att återskapa den naturliga hydrologin i Hökafältet och skapa dynvåtmarker, meddelar de på sin hemsida.

Sanddynsmiljöer i kombination med öppna våtmarker är en mycket ovanlig biotop i Sverige – ett livsrum, rikt på växt- och djurliv med fina fågellokaler.

– Att anlägga våtmarker i Hökafältets naturreservat ger oss möjlighet att stärka denna ovanliga naturmiljö i Halland, säger Magnus Redegard, naturvårdshandläggare och projektledare.

 

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta