Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Halland sågar fiskevårdslagen

Det förslag till ny fiskevårdslag som är ute på remiss nu i vår får åter hård kritik. Landshövdingen i Halland skräder inte orden och säger till Hallandsposten att både fiskbestånden och näringen lönsamhet äventyras.
För inte länge sen gav vi på Fiskejournalen vår syn på den nya fiskevårdslagen här på sidan. Reaktionerna var många och starka. Blir lagen verkighet blir situationen för både fiskbestånd och sportfiskare ännu sämre än tidigare.
Hallands länsstyrelse med landshövdingen Lars-Erik Lövdén i spetsen är mycket kritiska till förslaget. Han anser att lagförslaget är otydligt och svårtolkat och att det behövs göras om för att kunna samverka med EU:s gemensamma fiskepolitik.En sak som Lövdén särskilt pekar på är att man i framtiden endast ska behöva en F-skattsedel för att kunna bedriva yrkesmässigt fiske.  En annan sak som gör landshövdingen upprörd är att man vill mildra straffen för tjuvfiske.
Anders Nicander

Förslaget till ny fiskelag sågas av allt fler. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
28 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfisket och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta