Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Hälleflundrafiske för norrlänningar

Turistfiskeföretaget Nordnatur erbjuder exklusivt fiske i Saltströmmen vid Bodö. Man reser med buss från Luleå/Boden och fisket ligger inte alls så långt bort.
För oss sydlänningar låter det lite märkligt att man ska kunna nå Saltströmmen genom en sju timmars bustur. Men har man förmånen att bo i norra Norrland är det inte särskilt långt till världens kanske finaste hälleflundrafiske i Nordnorge. Företagen Nordnatur och Mieko fishing anordnar resan som du kan läsa mer om här.
Anders Nicander

För de som bor i norra Sverige är resan över till de bästa hälleflundravattnen inte lång. (Foto: Martin Falklind)

För de som bor i norra Sverige är resan över till de bästa hälleflundravattnen inte lång. (Foto: Martin Falklind)

Relaterad nyhet från din region
60 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta