Hallnor vann Meterligan 2013

Nicklas Hallnor vann Meterligan 2013. Han noterade bästa resultatet i tävlingens historia.

Nicklas Hallnor vann Meterligan 2013. Han noterade bästa resultatet i tävlingens historia.

2013 års upplaga av Meterligan är avslutad. Nicklas Hallnor från Arjeplog tog en överlägsen seger med segermarginal på drygt 17 meter. Han passade även på att pulverisera rekordet för totallängd. Förra årets trea, Niclas Andersson från Mockfjärd, knep andraplatsen och på bronsplatsen kom Susanne Stolt.
Nicklas Hallnor är en gäddfiskare av rang. Han fångade och återutsatte totalt 68,7 meter gädda i 100-klubbens tävling Meterligan under 2013.
Fiskejournalen gratulerar den glada vinnaren och undrar nyfiket vad segerreceptet är.
– Det är helt sjukt hur bra gäddfisket gick under 2013, men jag har jobbat hårt för vinsten och fiskat upp mot fem-sex pass i veckan.
Vardagar då Nicklas normalt jobbar mellan 7-16 har han fokuserat på kvällsfiske och eftersom han är bosatt i Arjeplog fanns gott om ljusa fisketimmar under sommaren.
– Fördelar med midnattssolen skulle väl vara att man problemfritt kan fiska dygnet runt större delen av sommaren, man kan sova när gäddan inte är på hugget, för istället att sova när det är mörkt och att man inte ser någonting, säger vinnaren.
Av hans 65 anmälda gäddor är de flesta fångade med favoritmetoden jerkbait. Favoritbete varierar dock.
– Det beror på vilken temperatur det är i vattnet. På högsommaren fiskar jag beten som kan tas hem rejält snabbt, en bonus är att man då kan täcka mycket fiskeyta.

Långa och många fiskepass
Betet i vattnet är en självklar förutsättning vid allt gäddfiske. För att vinna Meterligan krävs en rejäl satsning. Nicklas målmedvetenhet är utan tvekan en bidragande orsak till segern.
– Vardagskvällar fiskar jag oftast fyra-sju timmar långa pass, helger kan det bli hur långa som helst. Årets längsta är på 52 timmar…
Nicklas förklarar skämtsamt ursäktande att han gick iland i två gånger, den ena gången för att ta en tupplur på tre-fyra timmar.

Andersson igen!
De övriga prispallen prispallen förtjänar beröm även de. Niclas Andersson från Mockfjärd närmast abonnerar på pallplatser sedan tävlingens start. Under 2013 anmälde han drygt 51 meter gädda. Bästa resultatet i Meterligans historia, frånsett årets vinnare Hallnor med sina 68,7 meter. Susann Stolt debuterade i Meterligan under 2013 och att inleda med en tredjeplats och nästan 30 meter är imponerande.
Fiskejournalen säger grattis till vinnarna, tackar alla deltagare och hoppas på lika bra uppslutning i år.
Redan nu har kampen om vinst i Meterligan 2014 börjat. Läs mer här.

6000 gäddor!
För att uppmuntra till återutsättning av stora gäddor startade Fiskejournalen 100-klubben år 2001. Sedan dess har vi registrerat nästan 6000 stora gäddor i klubben. Alla som anmäler en gädda deltar automatiskt i tävlingen Meterligan.
Morgan Fihn

Slutställning Meterligan 2013
1. Nicklas Hallnor, 68,70 meter
2. Niclas Andersson, 51,27 meter
3. Susann Stolt, 28,76 meter

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...