Hälsa på i gäddfabriken

En magnifik gäddhona på omkring 10 kilo som nyligen simmade upp i våtmarken. (Foto: Olof Silvande)

En magnifik gäddhona på omkring 10 kilo som nyligen simmade upp i våtmarken. (Foto: Olof Silvande)

Sportfiskarna arbetar för att fylla skärgårdsvikar och kustområden med tunga gäddor och stora abborrstim. Samtidigt motverkas övergödning och den biologiska mångfalden gynnas. Sportfiskarnas Rovfiskprojekt är ett av Sveriges största pågående naturvårdsprojekt i vattenmiljöer.
Lördagen den 5 april arrangerar Sportfiskarna och Värmdö kommun en våtmarksdag vid Hemmesta sjöäng där provfiske nu genomförs. Med start kl. 10:00 kommer Tobias Fränstam från Sportfiskarna att berätta om gäddan och om hur en gäddfabrik fungerar. Med start från kl. 10.30 vittjas fiskfällan för att se om det är några fiskar som är på väg upp till våtmarken för att leka. Med stor sannolikhet kommer vi att kunna visa upp hur det går till då en gädda vägs, mäts och återutsätts i våtmarken och med lite tur kanske vi även ser gäddlek i våtmarken.

Våtmarker är så viktiga för fisk att de kan kallas gäddfabriker. I delar av landet har tyvärr upp mot 90 procent av våtmarkerna försvunnit. Sportfiskarna arbetar med att restaurera våtmarker för fisk längs hela ostkusten. Forskning visar på förbluffande goda resultat. Bara ett år efter restaureringen av en våtmark i Kalmarsund hade produktionen av gäddyngel ökat från 3 000 till 65 000. Just tillgången på fisk som nappar eller slår i vassen är för många i Sverige ett av de viktigaste tecknen på ett friskt hav.
Våtmarker fungerar också som naturens egna reningsverk och tar bort näringsämnen ur vattnet vilket motverkar övergödning. Många fåglar och insekter trivs bra i våtmarker. Sportfiskarnas arbete gynnar därför den biologiska mångfalden i stort.

Beräkningar visar på att åtgärdsbehovet i kustnära sötvattensmiljöer enbart för arterna gädda och abborre ligger i storleksordningen 700 miljoner kronor. Det totala åtgärdsbehovet för olika typer av vattenmiljöer och målarter är mångdubbelt större. De statliga pengarna är inte tillräckliga och det är osäkert om Sportfiskarnas arbete kommer att kunna fortsätta i samma omfattning.

Under träffen bjuder Sportfiskarna på saft och grillad korv. Varmt välkomna!
Hemmesta sjöäng är ett naturvårdsprojekt som startades 2012 av Värmdö kommun. Syftet med projektet var att restaurera våtmarken för att bland annat återskapa goda häckningsmöjligheter för fåglar samt lekområden för fisk. Den tidigare problematiken med hastigt avvikande vattennivåer kan nu regleras för att bibehålla naturliga vattennivåer.

Hitta till våtmarken
Karta till Hemmesta sjöäng: http://kartor.eniro.se/m/nK0bI

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...