Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Halverad laxkvot

Efter att bland annat Sverige stretat emot blev laxkvoten sänkt med 50 procent i stället för de 71 procent som EU-kommissionen föreslog. (Foto/källa: Europaparlamentet)

EU har beslutats att kvoten för laxfiske i Östersjön halveras nästa år. Det blev till slut en kompromiss mellan EU-kommissionen och de berörda medlemsstaterna. En av nationerna som motsade sig föreslagen kvotminskning var Sverige.
Kommissionen hade föreslagit minskning med 71 procent på nuvarande laxkvot. Detta sade bland andra Sverige nej till.
När det gäller torsken så ökas kvoten med upp till 15 procent. Detta ses som ett exempel på att det går att rädda hotade arter genom sänkta kvoter och hårdare tag mot tjuvfisket.
Här kan du läsa mer om östersjölaxen.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta