Ny ledare meterligan är Hampus Pacholik från Kil i Värmland. Den unge Hampus är nu över nio meter gädda före den rutinerade Mattias Epperlein. " /> Hampus leder med nio meter | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Vart ska detta sluta? Hampus Pacholik har redan 15,98 meter gädda.
Hampus leder med nio meter

Ny ledare meterligan är Hampus Pacholik från Kil i Värmland. Den unge Hampus är nu över nio meter gädda före den rutinerade Mattias Epperlein.
Hampus har i nuläget 1598 cm gädda, men säsongen är ännu i sin linda, så mycket kan hända. Det gäller ju att disponera loppet över ett helt år, men Hampus verkar mycket målfokuserad. Vi vet också sedan tidigare att det Värmländska landskapet brukar bjuda på en jämn ström med fina gäddor.

Får du en gädda över 100 centimeter – passa på att gå med i 100-klubben du också.

100-klubben steppar upp
Inflödet av nya medlemmar till 100-klubben är det fart på. 100-klubbens tävlingsgeneral, Nicka Hellenerg, får kontinuerligt in fina fångster. Dessutom sitter Nicka Hellenberg på sin kammare och smider spännande planer för 100-klubben som kommer att steppa upp sina aktiviteter framöver. Det kommer bli specialutgåvor av beten och exklusiva gäddevents – bara för medlemmar.
Får du en gädda över 100 centimeter – passa på att gå med i 100-klubben du också.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta