Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Han tar dom längsta

Martin Nordblom från Färgelanda är specialist på riktigt, riktigt långa gäddor. Nu har han fångat två bestar till som mäter mer än 120 centimeter.
Antingen är Nordblom enastående duktig på att hitta riktigt, riktigt långa gäddor – eller så anmäler han bara de allra längsta till 100-klubben. Sedan tidigare har han en på 122 och en på 133 (!) centimeter i registret. Nu återkommer han med två stycken anmälningar om gäddor på 120 respektive 126 centimeter. Dessutom fångade med fem dagars mellanrum!
Den på 120 fick Martin när han var ute för att meta abborre i Dalslands kanal. Men jerkspöt var med och när han passerade ett ställe där han tidigare fått stor gädda gjord han ett par kast. En Stampe Manson gav nästan omgående resultat i en fin 120-centimetare.
Knappa veckan senare var Martin ute på favoritsjön Nyckelvattnet. Trollingfiske visade sig vara rätt medicin för en fin 126-centimetare som klippte en Salmo Pike.
Svenne Andersson

Snacka om tuff uppsyn. 120-centimetaren ger fotografen en argsint blick.

Snacka om tuff uppsyn. 120-centimetaren ger fotografen en argsint blick.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta