Annons
Han uppmanar till fiskestopp för att skydda fisken | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Magnus Nordin, här med en stor lax, uppmanar till fiskestopp i Ljungan resten av året. Foto: Privat
Han uppmanar till fiskestopp för att skydda fisken

Hösten är numer en tid av nervositet, eftersom det är då vi får svaret på hur hälsostatusen är bland de svenska öringbestånden. I år kommer det oroande rapporter från Ljungan, där sportfiskare uppmanar till fiskestopp resten av året.

Den varma sommaren 2018 var en ren katastrof för många fiskbestånd, vilket inte minst märktes under höstens lek då många var sjukdomsdrabbade. Det såg generellt aningen bättre ut i de svenska älvarna 2019, och frågan är förstås hur det ser ut denna lekperiod? Från populära fiskeälven Ljungan kommer det negativa besked.

Lokala fiskeprofilen Magnus Nordin har sett många sjuka havsöringar, och nu uppmanar han till ett fiskestopp i älven resten av året.
– Man blir så himla ledsen av att se all sjuk fisk. Just nu är det mest öring, laxen brukar man se lite senare i slutet av oktober och in i november. Då är det fiskestopp normalt, så det är inte så många personer ute efter älven som iakttar sjuk fisk, men jag som bor nära älven och ofta är ute och kollar ser förödelsen, berättar Magnus Nordin för Fiskejournalen.

Det är stopp för fiske i Ljungan från och med 16 oktober till 16 november, som många ser som en öringspremiär. Sedan är det förbud igen från januari till 1 mars, då öringsfisket börjar igen. Nu uppmanar han alltså sportfiskare att låta Ljungan vila från 16 oktober och resten av året. Frågan är vilken respons han fått på det förslaget?
– Jag tycker att de flesta är positiva till det. Jag personligen kommer att låta älven och fisken vila till våren 2021, helt enkelt för att skydda de fiskar som klarar sjukan. Men som sagt, det är ju frivilligt, säger Magnus som hoppas att forskarna kan ta reda på varför Ljungans öringar blir sjuka.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Frågan är vilken diet denna gädda går på? Foto: Sola Predators
Fet, fetare, fetast – vad har denna gädda slukat?

Första advent närmar sig, och redan nu anländer en tidig julgris. Det handlar om en häpnadsväckande fet Värmlandsgädda, som vi förstås undrar vilken diet den kan tänkas gå på?

Gäddan i sin helhet.

Gäddan i sig kommer inte att skriva in sig i historieböckerna, eftersom den ”bara” vägde 7 kilo. Men med tanke på att den bara var 95 centimeter så är det underförstått att den var ovanligt tungt lastad. Som synes på bilden så har den frossat ordentligt på något, frågan är bara vad?
– Ja, den var riktigt fet. Vi har pratat en del om detta, och det går sjukt stor mört i det området vi fiskar på, en vanlig storlek är 20–25 centimeter. Vi tror att den stått och tryckt i sig en massa mört.

Det säger Daniel Löf i fisketeamet Sola Predators, som var med när kompisen Andreas Henriksson fick upp gäddan. De övriga i laget är Jesper Nilsson och Andreas Larsson.
Vi tackar för bilden på ”julgrisen” och hänvisar till Sola Predators Instagram för er som närmare vill följa deras fiskafängen.

Du kanske även gillar detta