Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Magnus Nordin, här med en stor lax, uppmanar till fiskestopp i Ljungan resten av året. Foto: Privat
Han uppmanar till fiskestopp för att skydda fisken

Hösten är numer en tid av nervositet, eftersom det är då vi får svaret på hur hälsostatusen är bland de svenska öringbestånden. I år kommer det oroande rapporter från Ljungan, där sportfiskare uppmanar till fiskestopp resten av året.

Den varma sommaren 2018 var en ren katastrof för många fiskbestånd, vilket inte minst märktes under höstens lek då många var sjukdomsdrabbade. Det såg generellt aningen bättre ut i de svenska älvarna 2019, och frågan är förstås hur det ser ut denna lekperiod? Från populära fiskeälven Ljungan kommer det negativa besked.

Lokala fiskeprofilen Magnus Nordin har sett många sjuka havsöringar, och nu uppmanar han till ett fiskestopp i älven resten av året.
– Man blir så himla ledsen av att se all sjuk fisk. Just nu är det mest öring, laxen brukar man se lite senare i slutet av oktober och in i november. Då är det fiskestopp normalt, så det är inte så många personer ute efter älven som iakttar sjuk fisk, men jag som bor nära älven och ofta är ute och kollar ser förödelsen, berättar Magnus Nordin för Fiskejournalen.

Det är stopp för fiske i Ljungan från och med 16 oktober till 16 november, som många ser som en öringspremiär. Sedan är det förbud igen från januari till 1 mars, då öringsfisket börjar igen. Nu uppmanar han alltså sportfiskare att låta Ljungan vila från 16 oktober och resten av året. Frågan är vilken respons han fått på det förslaget?
– Jag tycker att de flesta är positiva till det. Jag personligen kommer att låta älven och fisken vila till våren 2021, helt enkelt för att skydda de fiskar som klarar sjukan. Men som sagt, det är ju frivilligt, säger Magnus som hoppas att forskarna kan ta reda på varför Ljungans öringar blir sjuka.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta