Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Häng med i Grand Slam

Massor med fina fiskar har anmälts till nya predatorsatsningen Grand Slam Cup under tävlingens första 20 dagar. Än så länge har ingen lyckats klara av en Grand slam men ett par killar saknar endast en art innan målet är uppfyllt.
Anmälningarna domineras av gäddor med abborre som näst mest anmälda art. Att fånga en gös över fyra kilo har bara två personer bemästrat ännu.
Cupen startade den 1 maj och pågår fram till den 31 augusti så det finns massor med tid att klara av en äkta Grand Slam.
En äkta Grand Slam har du klarat av när du fångat gös över fyra kilo, abborre över ett kilo och en gädda över åtta kilo.
Anmälningsformulär finns här på hemsidan och du har 14 dagar på dig efter fångstdatumet  att anmäla fisken. 
Palle Sköldblom
tävlingsledare

Jimmy Svensson från Floda är en av dem som lyckats klara två arter i cupen.

Jimmy Svensson från Floda är en av dem som lyckats klara två arter i cupen.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta