Session är en gemytlig dansk get-together som varje vår hålls på Bornholm och varje höst på Mön. Öringälskande flugfiskare är välkomna att delta och det är hög tid för att anmäla sig till vårens upplaga av Session på Bornholm, som äger rum den 5 till 8 mars.

" /> Häng med till Bornholm och fiska öring | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Mathias Arnham
Det är alltid ett härligt gäng som möts upp på Bornholm. Öringfiske, gott käk och framför allt trevligt sällskap står på agendan. Följ med du också. Foto: Anders Nicander.
Häng med till Bornholm och fiska öring

Session är en gemytlig dansk get-together som varje vår hålls på Bornholm och varje höst på Mön. Öringälskande flugfiskare är välkomna att delta och det är hög tid för att anmäla sig till vårens upplaga av Session på Bornholm, som äger rum den 5 till 8 mars.

Av: Anders Nicander

En timmes tur med färja från Ystad ligger den fantastiskt vackra ön Bornholm. Öns många vattendrag är mycket produktiva och havsöringen är både talrik och storvuxen. Vill du fånga riktigt stor havsöring så är Bornholm ett bra ställe att satsa på. Här samlas en skara havsöringfrälsta flugfiskare varje år i mars och fiskar havsöring, umgås, äter fantastiskt gott och njuter av fiskarlivet. Just det där med att verkligen njuta samtidigt som man är driven i sitt fiskeintresse är danskarna väldigt duktiga på. I Danmark är havsöringfiske en skön konst och alla bitar från att binda flugan till att chilla med en kall dryck på stranden är lika viktiga. Just denna livsfilosofi sammanfattar på sätt och vis också Bornholm Session. För mig har det kommit att bli starten på vårsäsongen i väntan på öringpremiären 1 april på den svenska västkusten.

Här samlas en skara havsöringfrälsta flugfiskare varje år i mars och fiskar havsöring, umgås, äter fantastiskt gott och njuter av fiskarlivet.

Passionerade flugfiskare
En av de drivande i Session är den danske sportfiskeprofilen Gordon Henriksen. Vi frågade honom om vem som kan delta detta fantastiskt roliga event.
– Är du flugfiskare med erfarenhet av havsöringfiske är du välkommen! Vi vill bara samla passionerade flugfiskare som vill dela fiskeglädjen med andra likasinnade. Vi skapar vissa ramar och några events där alla kan delta men resten är upp till deltagarna.

Under dagarna på Bornholm ordnas flera möjligheter att beställa mat. Bland annat körs en foodtruck med fantastiskt god mat ut på stranden. Det är gratis att delta, man behöver bara boka färja till och boende på Bornholm. Det finns ett Facebookevent där man kan anmäla sig och ställa frågor.

Bornholms-öringen kan du fånga runt hela ön. Tips på bra platser, flugor mm för du på plats av danskarna. Foto: Anders Nicander

Kobberbassen och vadarstav
För att få full koll på utrustningen frågade vi Borholmsbon och fiskeguiden Bjarke Borup vad man ska tänka på och vilken utrustning man ska ha med sig till Bornholm.
– Mars är vanligtvis mild på Bornholm men det händer att kylan slår till så packa kläder för alla eventualiteter. Underställ, mellanlager och en vindtät jacka är en bra utgångspunkt.
På Bornholm är vadning en förutsättning för flugfiske efter öring. Vilken typ av sulor man bör ha på vadarskorna debatteras livligt, men Bjarke föredrar vadarskor med gummisula. Det klarar alla förhållanden som man hittar på Bornholm. Vadarstav är en otrolig fördel på de ibland svårvadade fiskeplatserna. Linkorg är en annan god vän man har glädje av när vind och ström drar i skjutlinan. En flugutrustning i klass 6-7 och en spölängd på 9 fot är det vanligaste på Bornholm. Bjarke själv använder ett klass 6 spö på 9 fot med snabb aktion.
– Jag är supernöjd med min 6:a Det klarar både vinden och har ryggrad nog för att drilla större fisk. Samtidigt är det fortfarande lätt nog för att det ska vara skoj att drilla mindre fisk på.
Bjarke rekommenderar en intermediatelina till i stort sett alla situationer man möter på Bornholm men han har alltid med sig en flytlina för då och då möter man vakande fisk och kan fånga havsöring på torrfluga.

En flugutrustning i klass 6-7 och en spölängd på 9 fot är det vanligaste på Bornholm. Bjarke själv använder ett klass 6 spö på 9 fot med snabb aktion.

Samma flugor som funkar på den svenska kusten funkar också på Bornholm. Den oansenliga Kobberbassen är en storfavorit och har tusentals öringar på sitt samvete. Annars är Polar Magnus den fluga som fångar flest öringar på Bornholm enligt Bjarke.

Den här filmen spelades in under Møn Sessions förra året. 

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta