Session är en gemytlig dansk get-together som varje vår hålls på Bornholm och varje höst på Mön. Öringälskande flugfiskare är välkomna att delta och det är hög tid för att anmäla sig till vårens upplaga av Session på Bornholm, som äger rum den 5 till 8 mars.

" /> Häng med till Bornholm och fiska öring | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige Mathias Arnham
Det är alltid ett härligt gäng som möts upp på Bornholm. Öringfiske, gott käk och framför allt trevligt sällskap står på agendan. Följ med du också. Foto: Anders Nicander.
Häng med till Bornholm och fiska öring

Session är en gemytlig dansk get-together som varje vår hålls på Bornholm och varje höst på Mön. Öringälskande flugfiskare är välkomna att delta och det är hög tid för att anmäla sig till vårens upplaga av Session på Bornholm, som äger rum den 5 till 8 mars.

Av: Anders Nicander

En timmes tur med färja från Ystad ligger den fantastiskt vackra ön Bornholm. Öns många vattendrag är mycket produktiva och havsöringen är både talrik och storvuxen. Vill du fånga riktigt stor havsöring så är Bornholm ett bra ställe att satsa på. Här samlas en skara havsöringfrälsta flugfiskare varje år i mars och fiskar havsöring, umgås, äter fantastiskt gott och njuter av fiskarlivet. Just det där med att verkligen njuta samtidigt som man är driven i sitt fiskeintresse är danskarna väldigt duktiga på. I Danmark är havsöringfiske en skön konst och alla bitar från att binda flugan till att chilla med en kall dryck på stranden är lika viktiga. Just denna livsfilosofi sammanfattar på sätt och vis också Bornholm Session. För mig har det kommit att bli starten på vårsäsongen i väntan på öringpremiären 1 april på den svenska västkusten.

Här samlas en skara havsöringfrälsta flugfiskare varje år i mars och fiskar havsöring, umgås, äter fantastiskt gott och njuter av fiskarlivet.

Passionerade flugfiskare
En av de drivande i Session är den danske sportfiskeprofilen Gordon Henriksen. Vi frågade honom om vem som kan delta detta fantastiskt roliga event.
– Är du flugfiskare med erfarenhet av havsöringfiske är du välkommen! Vi vill bara samla passionerade flugfiskare som vill dela fiskeglädjen med andra likasinnade. Vi skapar vissa ramar och några events där alla kan delta men resten är upp till deltagarna.

Under dagarna på Bornholm ordnas flera möjligheter att beställa mat. Bland annat körs en foodtruck med fantastiskt god mat ut på stranden. Det är gratis att delta, man behöver bara boka färja till och boende på Bornholm. Det finns ett Facebookevent där man kan anmäla sig och ställa frågor.

Bornholms-öringen kan du fånga runt hela ön. Tips på bra platser, flugor mm för du på plats av danskarna. Foto: Anders Nicander

Kobberbassen och vadarstav
För att få full koll på utrustningen frågade vi Borholmsbon och fiskeguiden Bjarke Borup vad man ska tänka på och vilken utrustning man ska ha med sig till Bornholm.
– Mars är vanligtvis mild på Bornholm men det händer att kylan slår till så packa kläder för alla eventualiteter. Underställ, mellanlager och en vindtät jacka är en bra utgångspunkt.
På Bornholm är vadning en förutsättning för flugfiske efter öring. Vilken typ av sulor man bör ha på vadarskorna debatteras livligt, men Bjarke föredrar vadarskor med gummisula. Det klarar alla förhållanden som man hittar på Bornholm. Vadarstav är en otrolig fördel på de ibland svårvadade fiskeplatserna. Linkorg är en annan god vän man har glädje av när vind och ström drar i skjutlinan. En flugutrustning i klass 6-7 och en spölängd på 9 fot är det vanligaste på Bornholm. Bjarke själv använder ett klass 6 spö på 9 fot med snabb aktion.
– Jag är supernöjd med min 6:a Det klarar både vinden och har ryggrad nog för att drilla större fisk. Samtidigt är det fortfarande lätt nog för att det ska vara skoj att drilla mindre fisk på.
Bjarke rekommenderar en intermediatelina till i stort sett alla situationer man möter på Bornholm men han har alltid med sig en flytlina för då och då möter man vakande fisk och kan fånga havsöring på torrfluga.

En flugutrustning i klass 6-7 och en spölängd på 9 fot är det vanligaste på Bornholm. Bjarke själv använder ett klass 6 spö på 9 fot med snabb aktion.

Samma flugor som funkar på den svenska kusten funkar också på Bornholm. Den oansenliga Kobberbassen är en storfavorit och har tusentals öringar på sitt samvete. Annars är Polar Magnus den fluga som fångar flest öringar på Bornholm enligt Bjarke.

Den här filmen spelades in under Møn Sessions förra året. 

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta