Häng med till Bornholm och fiska öring

Det är alltid ett härligt gäng som möts upp på Bornholm. Öringfiske, gott käk och framför allt trevligt sällskap står på agendan. Följ med du också. Foto: Anders Nicander.

Session är en gemytlig dansk get-together som varje vår hålls på Bornholm och varje höst på Mön. Öringälskande flugfiskare är välkomna att delta och det är hög tid för att anmäla sig till vårens upplaga av Session på Bornholm, som äger rum den 5 till 8 mars.

Av: Anders Nicander

En timmes tur med färja från Ystad ligger den fantastiskt vackra ön Bornholm. Öns många vattendrag är mycket produktiva och havsöringen är både talrik och storvuxen. Vill du fånga riktigt stor havsöring så är Bornholm ett bra ställe att satsa på. Här samlas en skara havsöringfrälsta flugfiskare varje år i mars och fiskar havsöring, umgås, äter fantastiskt gott och njuter av fiskarlivet. Just det där med att verkligen njuta samtidigt som man är driven i sitt fiskeintresse är danskarna väldigt duktiga på. I Danmark är havsöringfiske en skön konst och alla bitar från att binda flugan till att chilla med en kall dryck på stranden är lika viktiga. Just denna livsfilosofi sammanfattar på sätt och vis också Bornholm Session. För mig har det kommit att bli starten på vårsäsongen i väntan på öringpremiären 1 april på den svenska västkusten.

Här samlas en skara havsöringfrälsta flugfiskare varje år i mars och fiskar havsöring, umgås, äter fantastiskt gott och njuter av fiskarlivet.

Passionerade flugfiskare
En av de drivande i Session är den danske sportfiskeprofilen Gordon Henriksen. Vi frågade honom om vem som kan delta detta fantastiskt roliga event.
– Är du flugfiskare med erfarenhet av havsöringfiske är du välkommen! Vi vill bara samla passionerade flugfiskare som vill dela fiskeglädjen med andra likasinnade. Vi skapar vissa ramar och några events där alla kan delta men resten är upp till deltagarna.
Under dagarna på Bornholm ordnas flera möjligheter att beställa mat. Bland annat körs en foodtruck med fantastiskt god mat ut på stranden. Det är gratis att delta, man behöver bara boka färja till och boende på Bornholm. Det finns ett Facebookevent där man kan anmäla sig och ställa frågor.

Bornholms-öringen kan du fånga runt hela ön. Tips på bra platser, flugor mm för du på plats av danskarna. Foto: Anders Nicander

Kobberbassen och vadarstav
För att få full koll på utrustningen frågade vi Borholmsbon och fiskeguiden Bjarke Borup vad man ska tänka på och vilken utrustning man ska ha med sig till Bornholm.
– Mars är vanligtvis mild på Bornholm men det händer att kylan slår till så packa kläder för alla eventualiteter. Underställ, mellanlager och en vindtät jacka är en bra utgångspunkt.
På Bornholm är vadning en förutsättning för flugfiske efter öring. Vilken typ av sulor man bör ha på vadarskorna debatteras livligt, men Bjarke föredrar vadarskor med gummisula. Det klarar alla förhållanden som man hittar på Bornholm. Vadarstav är en otrolig fördel på de ibland svårvadade fiskeplatserna. Linkorg är en annan god vän man har glädje av när vind och ström drar i skjutlinan. En flugutrustning i klass 6-7 och en spölängd på 9 fot är det vanligaste på Bornholm. Bjarke själv använder ett klass 6 spö på 9 fot med snabb aktion.
– Jag är supernöjd med min 6:a Det klarar både vinden och har ryggrad nog för att drilla större fisk. Samtidigt är det fortfarande lätt nog för att det ska vara skoj att drilla mindre fisk på.
Bjarke rekommenderar en intermediatelina till i stort sett alla situationer man möter på Bornholm men han har alltid med sig en flytlina för då och då möter man vakande fisk och kan fånga havsöring på torrfluga.

En flugutrustning i klass 6-7 och en spölängd på 9 fot är det vanligaste på Bornholm. Bjarke själv använder ett klass 6 spö på 9 fot med snabb aktion.

Samma flugor som funkar på den svenska kusten funkar också på Bornholm. Den oansenliga Kobberbassen är en storfavorit och har tusentals öringar på sitt samvete. Annars är Polar Magnus den fluga som fångar flest öringar på Bornholm enligt Bjarke.

Den här filmen spelades in under Møn Sessions förra året. 

Annons

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Annons
Annons
AKTUELLT

Synen som upprör: Massor av gäddskallar i skärgården

Nej, fiskeguiden Peter Wållgren uppmanar inte till en allmän hatstorm mot sälbeståndet i Stockholms skärgård. Men däremot så tycker han att gränsen är nådd nu, efter att ha hittat massor av uppätna gäddor i tidigare fiskrika vikar. Peter Wållgren, bland annat styrelsemedlem i Sveriges organiserade fiskeguider, känner inte alls igen sina gamla farvatten omkring Vaxholm.

Stjärnskottet Linnea Lönn fyller livet med fiske

Linnea Lönn har snabbt gjort sig ett namn inom sportfiskekretsar. Fiskejournalen vågar faktiskt utse henne till en av landets absolut flitigaste fiskare – som dessutom levererar resultat som många bara kan drömma om. Hur gör hon egentligen? Svaret får ni på Sportfiskemässan. Linnea Lönn från Gävle är bara 25 år gammal men har redan avverkat fiskedagar

Spännande havsöringfiske på Västkusten

Jonas Nordigårds guidar efter havsöringen på Västkusten och har genom åren dragit på sig en hel del intressanta kunskaper i ämnet. Möt Jonas på Fiskejournalens stora scen på Sportfiskemässan och lär dig om hur du lurar Bohusläns silver. I Bohuslän fiskar man på en helt självreproducerande havsöringsstam. Den är livskraftig och skyddas genom bra fiskeregler.

Ny intressant tävling för metare

Gänget på Swedish Anglers arrangerar en rikstäckande tävling för metare. De vill genom tävlingen inspirera svenska folket att leta sig utanför bekvämlighetszonerna för att finna nya intressanta vatten. SpecimenTian som Swedish Anglers nya tävling heter kommer röra om lite i grytan bland de få tävlingar som anordnas inom metesfären. Tanken med tävlingen är att man

Keskitalos koloss blev finalen på en fantastisk fisketur

Det sägs att delad glädje är dubbel glädje. Men ibland är det helt okej att vara solokvist också. Rutinerade Kristian Keskitalo åkte ut ensam på fisketur, men fick sällskap i båten av en riktig drömfisk. När Kristian Keskitalo flaggar för att han haft ett lyckat fiske så vet vi att det handlar om något alldeles

Sent besked från Arvika: Pimpel-SM måste flytta

Att vara pimpelfiskare i södra Sverige är sannerligen inte lätt denna vinter, och inte heller att vara tävlingsarrangör. Nu kommer beskedet att hela pimpel-SM flyttar norrut med kort varsel. Det är arrangörsklubben Jössefiskarnas ordförande, Robert Sjöberg, som tar hjälp av Fiskejournalen att sprida budskapet inför SM 29 februari–1 mars. Under tisdagen kommer de med största

Tävla och vinn jubileumsutgåva av Buster jerk – här är vinnarna!

Grattis till Lars Johansson i Kinna och Joachim Nertsell i Sundbyberg – ni kommer få var sin låda med de häftiga jubileumsbetena.Rätt svar är ju x – Catch with Care Det idag klassiska betet Buster jerk vände upp-och-ner på det svenska gäddfisket då det under en filminspelning 2004 fångade otroliga 22 gäddor över 10 kilo.

Girjas-domen: Lag stoppar särbehandling av fiskare?

Den nationellt uppmärksammade Girjas-domen kan ta en oväntad vändning. Budskapet från samebyn var att lokala fiskare och jägare skulle gynnas, men det kan strida mot EU-rätten. Girjas sameby har inte ens hunnit presentera sina tankar kring förvaltningen av fiske och jakt innan spelplanen kan ruskas om. Deras intentioner om att bara lokala fiskare och jägare

Sveriges vassaste trollare gör upp – här är hela serien

Temperaturen stiger inför vårens höjdpunkt inom svensk trolling – nämligen Kinnekulleträffen 17–19 april. Nu står det också klart vilka tävlingar som kommer att ingå i SM-serien i trolling säsongen 2020–2021. Fiskejournalen har haft anledning att dyka ned inom trollingen flera gånger den senaste månaden, eftersom det fångats flera Vänernlaxar över 10 kilo, med en topp på

Storsatsning på odlad fisk – frågan är bara var?

Vattenbruk är en attraktiv framtidsbransch som tåls att satsas på. Det är regeringens besked, och har därför beslutat att satsa 7 miljoner kronor årligen 2020–2025 för att skapa förutsättningar för en ökad vattenbruksproduktion. Frågan är bara var det ska ske – och hur det påverkar de vilda fiskbestånden? Sverige måste i större grad kunna försörja

Annonser

TYCK TILL!

Isfiskar du eller ligger ditt fiske på is?

Visa resultat

Loading ... Loading ...