Sponsrad

Hantera fångsten rätt

En effektiv och snabb kylhållning av fisken efter fångst är A och O för hur resultatet på talriken blir. Nedan följer alla tips du behöver veta för att din fångst ska smaka så bra som möjligt.

Ju bättre hantering fisken får sedan fångstögonblicket, desto bättre bevarar den sin kvalitet i frysen. En omsorgsfull kylhållning av fångsten är avgörande för slutresultatet på tallriken. Nedan följer några konkreta knep som kan komma till nytta, framför allt nu under den varma årstiden.

Från avkrokning till frys
Att kunna hålla fångsten väl kyld redan från avkrokningen till frysen hemma är avgörande för fiskens kommande kvalitet och hållbarhet. Vare sig man sitter i båten, vid strandkanten eller på bryggan så måste man ha möjligheten att hålla fångsten kall under många timmar, ibland dagar. Sök alltid den svalaste och skuggigaste platsen för fisken. En låda, placerad i skydd under ett säte eller i en durk, är en bra förvaringsplats om du fiskar från båt. Vill du vara helt på den säkra sidan så använder du en kvalitativ kylbox. Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid. De skarvfria boxarna erbjuder en effektiv isolering och tack vara en unik labyrinttätning behålls den kalla luften inne i boxen samtidigt som varm luft på utsidan inte kan smita in. Ett gäng kylklampar eller några petflaskor med is räcker som kylelement.

Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid.

Dometics passiva kylboxar håller kylningen i schack samtidigt som de är utrustade för sportfiskaren. Spöhållare, mätdekal och avgränsare för fångst och lunch är detaljer som lockat många sportfiskare världen över.

Sötvatten och bakterier
Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras. Om du kommer hem inom rimlig tid, kan de flesta fiskar vänta med att rensas till hemkomsten. Nackdelen med att rensa på plats är att man öppnar fisken för bakterier. Skölj aldrig fisken i insjövatten, det är fullt av mikroorganismer och tänk på att även fiskens yttre slemlager hyser bakterier.
Vissa fiskar bör dock rensas direkt på plats. Detta gäller torsken som är så full med halvsmält föda att den annars förorenar både sig själv och sin omgivning med frätande avföring.
Makrillen bör också rensas direkt, men av den anledningen att den fiskas på sommaren och är en fisk som väldigt snabbt blir dålig.
Hur länge fisken tål att förvaras i kylen beror bland annat på hur du har hanterat den efter fångsten. Årstid, temperatur och fiskart är andra faktorer, men generellt sett bör rensad fisk lagas till inom ett, max två dygn.
Ett litet tips kan vara att gnida in fisken med ättika, både under transport och när den ligger i kylskåp. Det förhindrar tillväxten av bakteriekulturer. Fisken tar ingen smak av ättikan. Det hjälper även att gnida in fisken med salt, med saltet drar också ur vätska ur fisken och kan då göra fisken lite torrare.
Generellt, ju färskare fisk – desto godare. Det finns dock undantag. Piggvar, slätvar, sjötunga och hälleflundra har ett mycket hårt kött som mjuknar om fiskarna får ligga till sig en eller ett par dagar. Lax tjänar också på att ligga till sig. En pinfärsk lax är svårare att rensa och de små pinnbenen är nästan omöjliga att dra ut. Harr är en fisk som bör lagas till och ätas absolut färsk, likaså makrill.

Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras.

Hur länge håller fisken?
Tumregeln är att fet fisk inte ska ligga i frysen mer än tre månader. För makrill gäller en månad. Lax tenderar dock att klara längre tider, fyra-fem månader.
En mager fisk klarar sig lite mer än 6 månader om man har hanterat den rätt.
Fryst fisk ska förvaras i minus 18°C, gärna ännu kallare. Lax ska helst ha en omgivande temperatur på minst minus 22°C. Tänk på att kärntemperaturen i fisken aldrig blir lika kall som själva frysen.
Genom att först linda in fisken i folie och se till att folien smiter åt och sedan lägga den folieinpackade fisken i en fryspåse, minimerar du lufttillförseln. Sug ur kvarvarande luft ur påsen.
Ett bra sätt att förvara mindre, hel fisk, är att frysa in dem i vatten. Detta rekommenderas på mindre laxfiskar som öring och röding, som snabbt tappar kvalité vid frysning. Fyll en plastpåse eller mjölkkartong med vatten, lägg i fiskarna och stoppa i frysen. Fiskarna fryses då in i en isklump och syretillförseln blir minimal.
Tina helst fisken i kyl vid max + 4°C. Då behåller fisken sina smakämnen. Häll bort all vätska innan tillagning.

Dometics passiva kylboxar finns flera olika storlekar – kika på utbudet genom att följa länken här nedan.

Ett säkert kort är att alltid ha tillgång till god kylhållning direkt vid fångstplatsen – Dometic Cool Ice boxar täcker alla sportfiskares krav. Kika på DOMETICS sortimentet HÄR.

AKTUELLT

Positiv rapport från Gotland – abborren är tillbaka

Medlemmarna i föreningen Rädda Valleviken har anledning att känna sig både stolta och glada i dag. Mycket tyder nämligen på att abborren längs Gotlands kust är på väg att återhämta sig efter en lång svacka. Länsstyrelsen har i samarbete med föreningen provfiskat i Valleviken under tre år, och utvecklingen har varit mycket lovande. För tre

Lekvandrande lax hindras – Älvräddarna ryter till

Älvräddarna uppmanar nu alla som har avtal med Skellefteå Kraft att byta elleverantör. De har nämligen ledsnat på företagets förehavande i Åbyälven, där stigande lax vid Hednäs kraftstation hindras från att nå sina lekområden. Så här skriver Älvräddarna på sin hemsida, efter att medlemmarna i Älvräddarna Pite- och Åby Älvdal varit där och uppmärksammat problemet.

Sivan lottar ut fiskekurs

Sivan Jansson, ordförande för fiskeklubben Fjällorna, är inte bara en flitig marknadsförare av sportfisket, utan även en mycket duktig kastinstruktör. Nu lottar hon ut en plats till hennes flugfiskekurs i Älvkarleby 7 oktober. För att vara med i utlottningen behöver du bara gilla och följa hennes Facebook-sida Sivans fiske. Hon driver konceptet ”Fiska dig friskare”

Granudd grym gäddledare – men står han sig på Åland?

Sveriges just nu hetaste gäddfiskare bor i jämtländska Aspås. Efter grundomgången i Gäddfajten 2018 leder nämligen Patrik Granudd, och mellan 12-14 oktober får han möta resten av toppgänget i finalen på Åland. Det var runt 400 gäddor som anmäldes i grundomgången av den rikstäckande Gäddfajten 2018. Det var mycket jämnt i toppen inför den sista

Världens största gäddor?

Esox Lucius, northern pike, eller gädda. En fisk som är båda hatad och älskad. Vad är det som gör gäddan så fascinerande? Kan det möjligtvis vara lömskheten, styrkan, 700 tänder i samma mun eller möjligen storleken? Här kommer ett axplock av de största gäddorna som fångats. Några av fiskarna fångades för många år sedan, en

Kris för Roslagens gösar – snart kan de fredas

Gösbeståndet i Galtfjärden i norra Roslagen minskar kraftigt, och troligtvis är orsaken ett högt fisketryck. Det slår forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet fast, och de föreslår därför att den ska fredas. Resultat från nätprovfisken visar att stora gösar helt försvunnit från provfiskefångsterna, och nu minskar även fångsterna av mindre och yngre gösar. – Utvecklingen är mycket

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Satsning på storgäddor i Storsjö blev succé

Folket i Jämtland/Härjedalen sitter på en kassakista – utan att många vet om det. Det vill Sussi Stridh ändra på. Hennes initiativ Norrskensgädda i Storsjö Kapell har blivit en dörröppnare till ett nytt fiskeparadis. Varje vecka 38 bjuder hon in gäddfantaster över hela landet till det lilla fjällsamhället i västra Jämtland, som tidigare varit mest känt

Nu satsas det miljoner på återvinning av båtar

Är det dags för din gamla trotjänare att gå i pension? Då är det kanske rätt läge nu, eftersom Havs- och Vattenmyndigheten finansierar en spännande satsning. De har nämligen inrättat en skrotningspremie på 2 miljoner kronor, där båtar upp till tre ton kan lämnas kostnadsfritt till Båtretur för återvinning Skrotningspremien gäller som längst fram till

Metefilm med massor av hugg

Andreas Liljegren har klippt ihop lite sköna sekvenser från sina meteäventyr i Anten. Braxnar och sutare suger i sig beten och avslöjar samtidigt intressanta beteenden. – Jag blir ofta förvånad när jag ser på filmerna efteråt. Tolkningar jag gjort ovan ytan stämmer ofta inte alls med det som sker vid botten. På så sätt kan

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...