Sponsrad

Hantera fångsten rätt

En effektiv och snabb kylhållning av fisken efter fångst är viktig för hur resultatet på talriken blir. Nedan följer alla tips du behöver veta för att din fångst ska smaka så bra som möjligt.

Ju bättre hantering fisken får sedan fångstögonblicket, desto bättre bevarar den sin kvalitet i frysen. En omsorgsfull kylhållning av fångsten är avgörande för slutresultatet på tallriken. Nedan följer några konkreta knep som kan komma till nytta, framför allt nu under den varma årstiden.

Från avkrokning till frys
Att kunna hålla fångsten väl kyld redan från avkrokningen till frysen hemma är avgörande för fiskens kommande kvalitet och hållbarhet. Vare sig man sitter i båten, vid strandkanten eller på bryggan så måste man ha möjligheten att hålla fångsten kall under många timmar, ibland dagar. Sök alltid den svalaste och skuggigaste platsen för fisken. En låda, placerad i skydd under ett säte eller i en durk, är en bra förvaringsplats om du fiskar från båt. Vill du vara helt på den säkra sidan så använder du en kvalitativ kylbox. Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid. De skarvfria boxarna erbjuder en effektiv isolering och tack vara en unik labyrinttätning behålls den kalla luften inne i boxen samtidigt som varm luft på utsidan inte kan smita in. Ett gäng kylklampar eller några petflaskor med is räcker som kylelement.

Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid.

Dometics passiva kylboxar håller kylningen i schack samtidigt som de är utrustade för sportfiskaren. Spöhållare, mätdekal och avgränsare för fångst och lunch är detaljer som lockat många sportfiskare världen över.

Sötvatten och bakterier
Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras. Om du kommer hem inom rimlig tid, kan de flesta fiskar vänta med att rensas till hemkomsten. Nackdelen med att rensa på plats är att man öppnar fisken för bakterier. Skölj aldrig fisken i insjövatten, det är fullt av mikroorganismer och tänk på att även fiskens yttre slemlager hyser bakterier.

Dometics passiva kylboxar håller både mat och fångst väl kyld i båten som under tältsemestern.

Vissa fiskar bör dock rensas direkt på plats. Detta gäller torsken som är så full med halvsmält föda att den annars förorenar både sig själv och sin omgivning med frätande avföring.
Makrillen bör också rensas direkt, men av den anledningen att den fiskas på sommaren och är en fisk som väldigt snabbt blir dålig.
Hur länge fisken tål att förvaras i kylen beror bland annat på hur du har hanterat den efter fångsten. Årstid, temperatur och fiskart är andra faktorer, men generellt sett bör rensad fisk lagas till inom ett, max två dygn.
Ett litet tips kan vara att gnida in fisken med ättika, både under transport och när den ligger i kylskåp. Det förhindrar tillväxten av bakteriekulturer. Fisken tar ingen smak av ättikan. Det hjälper även att gnida in fisken med salt, med saltet drar också ur vätska ur fisken och kan då göra fisken lite torrare.
Generellt, ju färskare fisk – desto godare. Det finns dock undantag. Piggvar, slätvar, sjötunga och hälleflundra har ett mycket hårt kött som mjuknar om fiskarna får ligga till sig en eller ett par dagar. Lax tjänar också på att ligga till sig. En pinfärsk lax är svårare att rensa och de små pinnbenen är nästan omöjliga att dra ut. Harr är en fisk som bör lagas till och ätas absolut färsk, likaså makrill.

Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras.

Vill du att din fångst ska smaka lika bra på talriken som den gjorde på spöet? En effektiv kylhållning direkt efter avkrokning är A och O.

Hur länge håller fisken?
Tumregeln är att fet fisk inte ska ligga i frysen mer än tre månader. För makrill gäller en månad. Lax tenderar dock att klara längre tider, fyra-fem månader.
En mager fisk klarar sig lite mer än 6 månader om man har hanterat den rätt.
Fryst fisk ska förvaras i minus 18°C, gärna ännu kallare. Lax ska helst ha en omgivande temperatur på minst minus 22°C. Tänk på att kärntemperaturen i fisken aldrig blir lika kall som själva frysen.
Genom att först linda in fisken i folie och se till att folien smiter åt och sedan lägga den folieinpackade fisken i en fryspåse, minimerar du lufttillförseln. Sug ur kvarvarande luft ur påsen.
Ett bra sätt att förvara mindre, hel fisk, är att frysa in dem i vatten. Detta rekommenderas på mindre laxfiskar som öring och röding, som snabbt tappar kvalité vid frysning. Fyll en plastpåse eller mjölkkartong med vatten, lägg i fiskarna och stoppa i frysen. Fiskarna fryses då in i en isklump och syretillförseln blir minimal.
Tina helst fisken i kyl vid max + 4°C. Då behåller fisken sina smakämnen. Häll bort all vätska innan tillagning.

Dometics passiva kylboxar finns i flera olika storlekar – kika på utbudet genom att följa länken här nedan.

Ett säkert kort är att alltid ha tillgång till god kylhållning direkt vid fångstplatsen – Dometic Cool Ice boxar täcker alla sportfiskares krav. Kika på DOMETICS sortimentet HÄR.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

AKTUELLT

Perch Academy – satsning på unga under Swedish Game Fair

Nedräkningen inför Swedish Game Fair har inletts på allvar. Den kommande helgen samlas tiotusentals jägare och fiskare vid Tullgarns Slott – och en spännande nyhet är att det blir en extra satsning på ungdomar. Det finns bland annat möjlighet för alla mellan 13–18 år att fördjupa sig i abborrfiskets ädla konst, under ledning av några

Makrillen kom tidigt till kusterna – så fångar du den!

Ett av de absolut mest populära fiskena i Sverige är kustfisket efter makrill. Den här säsongen börjar kalaset extra tidigt eftersom makrillen närmades sig land redan i början av maj – Ja, den är någon vecka eller några veckor tidigare än normalt, men det brukar variera lite det där. Möjligen är det värmeböljan i april

Både trassel och håvmiss innan jättelaxen kunde bärgas

Nöden är uppfinningarnas moder – något som säkerligen många sportfiskare kan skriva under på. När Piotr Wawrzyniuk krokade en 120-centimeters lax så fick de ta till djärva grepp för att få den i båten. Det ska inte vara för enkelt att fånga drömfisken. Piotr Wawrzyniuk var både magsjuk och glömde bort håven när han gick

Fränstams fjärde gädda över 14 kilo – läs hans bästa tips

Det har varit ovanligt tunnsått med gäddor över 14 kilo i rapporteringen under maj månad. När det äntligen dyker in en sådan så är det föga överraskande Tobias Fränstam på Sportfiskarna som är avsändare. Detta var hans fjärde över 14 kilo i karriären! När fisken högg så var Tobias Fränstam och hans teamkamrat Evelina Henriksson

Hotet om torkan: ”Fiskeguider måste ha en plan B”

Tendensen med högre temperaturer och omfattande torka ändrar spelreglerna för sportfiskare – och för näringsidkarna i branschen. Det gäller bland annat för fiskeguider att ha en plan B, den uppmaningen kommer fiskeentreprenören Per Jobs med. Under sommaren 2018 fick flera populära fiskevatten stänga i hela Sverige, eftersom fisken riskerade att ta för stora skada av

Johan Hammar har utsetts till Årets naturfotograf

Fiskvännen, biologen och naturfotografen Johan Hammar har utsetts till årets naturfotograf 2018 av Naturvårdsverket. Få andra fotografer går på djupet som honom. Johan Hammar är sötvattenspecialist och är engagerad i viktiga vattenfrågor. Han har bland annat dokumenterat svenska vattenmiljöer över hela landet, både under och över ytan. Målsättningen är att öka förståelsen kring hur viktiga

Liv och rörelse vid Forsnäs – fiskvägen har invigts

Ett stort steg mot målet att få fri fiskvandringsväg mellan Sommen och Lägern-sjöarna har nu tagits. Tranås Energis har nämligen invigt den nybyggda fiskvägen i Forsnäs, Ydre. Allmänheten var inbjuden och cirka 300 nyfikna besökare kom för att se resultatet av miljöprojektet, som innebär att fisk och andra vattenlevande djur kan röra sig både upp-

Abborrfemman igång – kan butikerna besegra proffsen?

Det finns ett helt buffébord för den som vill följa inspirerande tävlingsfiske hemma i tv-soffan. När Perch Fight 2019 nyligen lagts till handlingarna så har exempelvis Abborrfemman tagit vid. Abborrfemman är ett lite unikt tävlingskoncept som dessutom har mycket hjärta och humor. Den första episoden av sex ligger nu ute för beskådan på youtube, men

Vattenkraften ska anpassas – se när ditt vatten står på tur

Snart ska den sjösättas – den nationella planen för hur vattenkraften ska förses med moderna miljövillkor. Men för många vatten kan det dröja årtionden innan de är åtgärdade. Från och med den 1 januari 2019 gäller nya bestämmelser som innebär att alla som bedriver vattenverksamhet för produktion av vattenkraftsel ska förse sin verksamhet med moderna

Över 200 lag i Sommargäddan – missa inte att anmäla dig!

Arrangörerna av tävlingen Sommargäddan/TheBig5 konstaterar att årets upplaga kan bli en riktig succé. Och det är den redan – trots att den inte börjat ännu. Trots att det är flera veckor kvar till startskottet så är redan över 200 lag anmälda. Under måndagen hade 209 team anmält sig till Sommargäddan, som lockar med ett finare prisbord

Annonser

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på våren?

Visa resultat

Loading ... Loading ...