Sponsrad

Hantera fångsten rätt

En effektiv och snabb kylhållning av fisken efter fångst är A och O för hur resultatet på talriken blir. Nedan följer alla tips du behöver veta för att din fångst ska smaka så bra som möjligt.

Ju bättre hantering fisken får sedan fångstögonblicket, desto bättre bevarar den sin kvalitet i frysen. En omsorgsfull kylhållning av fångsten är avgörande för slutresultatet på tallriken. Nedan följer några konkreta knep som kan komma till nytta, framför allt nu under den varma årstiden.

Från avkrokning till frys
Att kunna hålla fångsten väl kyld redan från avkrokningen till frysen hemma är avgörande för fiskens kommande kvalitet och hållbarhet. Vare sig man sitter i båten, vid strandkanten eller på bryggan så måste man ha möjligheten att hålla fångsten kall under många timmar, ibland dagar. Sök alltid den svalaste och skuggigaste platsen för fisken. En låda, placerad i skydd under ett säte eller i en durk, är en bra förvaringsplats om du fiskar från båt. Vill du vara helt på den säkra sidan så använder du en kvalitativ kylbox. Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid. De skarvfria boxarna erbjuder en effektiv isolering och tack vara en unik labyrinttätning behålls den kalla luften inne i boxen samtidigt som varm luft på utsidan inte kan smita in. Ett gäng kylklampar eller några petflaskor med is räcker som kylelement.

Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid.

Dometics passiva kylboxar håller kylningen i schack samtidigt som de är utrustade för sportfiskaren. Spöhållare, mätdekal och avgränsare för fångst och lunch är detaljer som lockat många sportfiskare världen över.

Sötvatten och bakterier
Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras. Om du kommer hem inom rimlig tid, kan de flesta fiskar vänta med att rensas till hemkomsten. Nackdelen med att rensa på plats är att man öppnar fisken för bakterier. Skölj aldrig fisken i insjövatten, det är fullt av mikroorganismer och tänk på att även fiskens yttre slemlager hyser bakterier.
Vissa fiskar bör dock rensas direkt på plats. Detta gäller torsken som är så full med halvsmält föda att den annars förorenar både sig själv och sin omgivning med frätande avföring.
Makrillen bör också rensas direkt, men av den anledningen att den fiskas på sommaren och är en fisk som väldigt snabbt blir dålig.
Hur länge fisken tål att förvaras i kylen beror bland annat på hur du har hanterat den efter fångsten. Årstid, temperatur och fiskart är andra faktorer, men generellt sett bör rensad fisk lagas till inom ett, max två dygn.
Ett litet tips kan vara att gnida in fisken med ättika, både under transport och när den ligger i kylskåp. Det förhindrar tillväxten av bakteriekulturer. Fisken tar ingen smak av ättikan. Det hjälper även att gnida in fisken med salt, med saltet drar också ur vätska ur fisken och kan då göra fisken lite torrare.
Generellt, ju färskare fisk – desto godare. Det finns dock undantag. Piggvar, slätvar, sjötunga och hälleflundra har ett mycket hårt kött som mjuknar om fiskarna får ligga till sig en eller ett par dagar. Lax tjänar också på att ligga till sig. En pinfärsk lax är svårare att rensa och de små pinnbenen är nästan omöjliga att dra ut. Harr är en fisk som bör lagas till och ätas absolut färsk, likaså makrill.

Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras.

Hur länge håller fisken?
Tumregeln är att fet fisk inte ska ligga i frysen mer än tre månader. För makrill gäller en månad. Lax tenderar dock att klara längre tider, fyra-fem månader.
En mager fisk klarar sig lite mer än 6 månader om man har hanterat den rätt.
Fryst fisk ska förvaras i minus 18°C, gärna ännu kallare. Lax ska helst ha en omgivande temperatur på minst minus 22°C. Tänk på att kärntemperaturen i fisken aldrig blir lika kall som själva frysen.
Genom att först linda in fisken i folie och se till att folien smiter åt och sedan lägga den folieinpackade fisken i en fryspåse, minimerar du lufttillförseln. Sug ur kvarvarande luft ur påsen.
Ett bra sätt att förvara mindre, hel fisk, är att frysa in dem i vatten. Detta rekommenderas på mindre laxfiskar som öring och röding, som snabbt tappar kvalité vid frysning. Fyll en plastpåse eller mjölkkartong med vatten, lägg i fiskarna och stoppa i frysen. Fiskarna fryses då in i en isklump och syretillförseln blir minimal.
Tina helst fisken i kyl vid max + 4°C. Då behåller fisken sina smakämnen. Häll bort all vätska innan tillagning.

Dometics passiva kylboxar finns flera olika storlekar – kika på utbudet genom att följa länken här nedan.

Ett säkert kort är att alltid ha tillgång till god kylhållning direkt vid fångstplatsen – Dometic Cool Ice boxar täcker alla sportfiskares krav. Kika på DOMETICS sortimentet HÄR.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

AKTUELLT

Fiske 20 mil norr om polcirkeln

Efter nästan 20 års guidning i Norrland har Jesper Larsson lärt sig det mesta om hur man alternerar fisket i norra polcirkeln. På Sportfiskemässans stora scen får du som sitter i publiken följa Jesper under en intensiv men varierande säsong mellan svarta abborrtjärnar, genom små porlande flugfiskeströmmar till båtfiske på öppet vatten. Jesper Larsson har

Uppmaning: Kom ihåg att rapportera sjuka fiskar

Året 2018 går dessvärre till historien som ett katastrofår för många fiskbestånd, med höga temperaturer, låga vattenstånd och i dess spår mycket död fisk. Flera vattendrag stängdes redan i juli med syftet att skydda fiskbestånden, och under höstens lek strömmade det in rapporter om både sjuka och döda fiskar. Nu håller vi tummarna för att

3 heta tips för dig som jagar vägnära rödingar

Vårvintern och loven är pimpelfiskarnas högtid. Och framför allt erbjuds chansen att komma i kontakt med den svårflirtade rödingen. Fiskejournalen tipsar om tre heta områden för rödingfiske. Du behöver inte ta skotern över fjärran fjäll för att hitta den eftertraktade rödingen. Det finns områden som är väldigt lättillgängliga, där det i stort sett bara är

Kritik mot fiskodling i Vänern – död fisk låg i kassarna

Det har strömmat in rapporter till Fiskejournalen om förrymda regnbågar i Vänern. Nu har odlingen i Forshemsviken granskats av länsstyrelsen, där regnbågarna misstänks komma ifrån. Fiskejournalen har tidigare skrivit om rymning av regnbågar i Forshemsviken utanför Ugglebo. 2017 kunde Länsstyrelsen bekräfta att minst en av odlingens kassar hade tömts på fisk, och sportfiskare uppmanades att

Utmaning: Kan du pricka in dessa landskapsfiskar?

Är du pricksäker på svenska landskap? Kan du även räkna upp vilket landskapsdjur och landskapsblomma som ditt eget landskap har? Hurra för dig i så fall! Visste du även att varje landskap representeras av en fisk sedan 1994? Nu kan du testa dina egna kunskaper genom att försöka koppla rätt fisk till rätt landskap. Och

”Vi har glömt bort alla lidande abborrar”

Vad som är bortglömt är alla puckelryggiga, glosögda abborrar som lidande simmar omkring i de sura sjöarna. Samt att vi inte kan äta fisken på grund av förhöjda kvicksilverhalter. Det skriver biologen och författaren Ingemar Alenäs angående de missbildade abborrarna som påträffats i Rakkurisjöarna. Fenomenet med missbildade abborrar är känt från 100-tals sjöar på svenska västkusten.

Forskning tog sikte på sik – spårade fiskens ursprung

Siken är måhända inte den mest populära sportfisken – men det gör den inte mindre värdefull som art. Nu vet svenska forskarna mer om den. Kunskapen om sikens vandringsbeteenden och ursprung är högst begränsad. Men med anledning av att bland annat MSC (Marin stewardship council) har miljöcertifierat trålfisket efter löja så är det viktigt att

Holgersson snackar abborre

Sportfiskaren, guiden och fiskeprofilen Mathias Holgersson har under många år bevisat sin mångfacetterade talang inom sportfisket. På Sportfiskemässans stora scen avslöjar han hur man med hjälp av modern teknik lyckas med abborrfisket.   Är du en hängiven spinnfiskare så vet du direkt vem Mathias Holgersson är – ”den gladlynte dalmasen i den snabba båten skulle väl

Flugfiskarens kodak moment

Fotografen Steven Ooi och hans lilla företag Fin Ripple Media har skämt bort sportfiskare världen över med magiska bilder och videoklipp. Här följer ett av hans senaste ”lucky shots”. Gilla Fin Ripple Media på Facebook. Följ Fin Ripple Media på Instagram.

Vädjan till sportfiskare: Era påskrifter behövs nu!

Vilken riktning kommer EU:s viktiga vattendirektiv att ta? Det är frågan som många miljövänner och sportfiskare funderar på just nu. Nu kan du visa att den ska gå åt rätt håll, bara genom en underskrift. EU:s vattendirektiv, den lag som mest hjälper till att riva dammar och restaurera vatten, ska ses över under 2019. Du

Annonser

TYCK TILL!

Hur ofta fiskar du på vintern?

Visa resultat

Loading ... Loading ...