Sponsrad

Hantera fångsten rätt

En effektiv och snabb kylhållning av fisken efter fångst är viktig för hur resultatet på talriken blir. Nedan följer alla tips du behöver veta för att din fångst ska smaka så bra som möjligt.

Ju bättre hantering fisken får sedan fångstögonblicket, desto bättre bevarar den sin kvalitet i frysen. En omsorgsfull kylhållning av fångsten är avgörande för slutresultatet på tallriken. Nedan följer några konkreta knep som kan komma till nytta, framför allt nu under den varma årstiden.

Från avkrokning till frys
Att kunna hålla fångsten väl kyld redan från avkrokningen till frysen hemma är avgörande för fiskens kommande kvalitet och hållbarhet. Vare sig man sitter i båten, vid strandkanten eller på bryggan så måste man ha möjligheten att hålla fångsten kall under många timmar, ibland dagar. Sök alltid den svalaste och skuggigaste platsen för fisken. En låda, placerad i skydd under ett säte eller i en durk, är en bra förvaringsplats om du fiskar från båt. Vill du vara helt på den säkra sidan så använder du en kvalitativ kylbox. Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid. De skarvfria boxarna erbjuder en effektiv isolering och tack vara en unik labyrinttätning behålls den kalla luften inne i boxen samtidigt som varm luft på utsidan inte kan smita in. Ett gäng kylklampar eller några petflaskor med is räcker som kylelement.

Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid.

Dometics passiva kylboxar håller kylningen i schack samtidigt som de är utrustade för sportfiskaren. Spöhållare, mätdekal och avgränsare för fångst och lunch är detaljer som lockat många sportfiskare världen över.

Sötvatten och bakterier
Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras. Om du kommer hem inom rimlig tid, kan de flesta fiskar vänta med att rensas till hemkomsten. Nackdelen med att rensa på plats är att man öppnar fisken för bakterier. Skölj aldrig fisken i insjövatten, det är fullt av mikroorganismer och tänk på att även fiskens yttre slemlager hyser bakterier.

Dometics passiva kylboxar håller både mat och fångst väl kyld i båten som under tältsemestern.

Vissa fiskar bör dock rensas direkt på plats. Detta gäller torsken som är så full med halvsmält föda att den annars förorenar både sig själv och sin omgivning med frätande avföring.
Makrillen bör också rensas direkt, men av den anledningen att den fiskas på sommaren och är en fisk som väldigt snabbt blir dålig.
Hur länge fisken tål att förvaras i kylen beror bland annat på hur du har hanterat den efter fångsten. Årstid, temperatur och fiskart är andra faktorer, men generellt sett bör rensad fisk lagas till inom ett, max två dygn.
Ett litet tips kan vara att gnida in fisken med ättika, både under transport och när den ligger i kylskåp. Det förhindrar tillväxten av bakteriekulturer. Fisken tar ingen smak av ättikan. Det hjälper även att gnida in fisken med salt, med saltet drar också ur vätska ur fisken och kan då göra fisken lite torrare.
Generellt, ju färskare fisk – desto godare. Det finns dock undantag. Piggvar, slätvar, sjötunga och hälleflundra har ett mycket hårt kött som mjuknar om fiskarna får ligga till sig en eller ett par dagar. Lax tjänar också på att ligga till sig. En pinfärsk lax är svårare att rensa och de små pinnbenen är nästan omöjliga att dra ut. Harr är en fisk som bör lagas till och ätas absolut färsk, likaså makrill.

Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras.

Vill du att din fångst ska smaka lika bra på talriken som den gjorde på spöet? En effektiv kylhållning direkt efter avkrokning är A och O.

Hur länge håller fisken?
Tumregeln är att fet fisk inte ska ligga i frysen mer än tre månader. För makrill gäller en månad. Lax tenderar dock att klara längre tider, fyra-fem månader.
En mager fisk klarar sig lite mer än 6 månader om man har hanterat den rätt.
Fryst fisk ska förvaras i minus 18°C, gärna ännu kallare. Lax ska helst ha en omgivande temperatur på minst minus 22°C. Tänk på att kärntemperaturen i fisken aldrig blir lika kall som själva frysen.
Genom att först linda in fisken i folie och se till att folien smiter åt och sedan lägga den folieinpackade fisken i en fryspåse, minimerar du lufttillförseln. Sug ur kvarvarande luft ur påsen.
Ett bra sätt att förvara mindre, hel fisk, är att frysa in dem i vatten. Detta rekommenderas på mindre laxfiskar som öring och röding, som snabbt tappar kvalité vid frysning. Fyll en plastpåse eller mjölkkartong med vatten, lägg i fiskarna och stoppa i frysen. Fiskarna fryses då in i en isklump och syretillförseln blir minimal.
Tina helst fisken i kyl vid max + 4°C. Då behåller fisken sina smakämnen. Häll bort all vätska innan tillagning.

Dometics passiva kylboxar finns i flera olika storlekar – kika på utbudet genom att följa länken här nedan.

Ett säkert kort är att alltid ha tillgång till god kylhållning direkt vid fångstplatsen – Dometic Cool Ice boxar täcker alla sportfiskares krav. Kika på DOMETICS sortimentet HÄR.

Dela artikeln via e-post

Prenumerera på nyhetsbrevet!

AKTUELLT

Fritt fram för fisken – passagen i Västerås har invigts

Den nya faunapassagen vid centrala Turbinbron har blivit en snackis i Västerås. Nu är den äntligen invigd, med hoppet om att öringar och andra fiskar redan denna sommar ska simma upp i Svartån. Byggstarten av faunapassagen i Västerås skedde redan förra sommaren, och förhoppningen var att den skulle vara klar till årsskiftet. Det blev dock

Fiskesommaren i Stockholm rivstartar på onsdag

Sommarlovslediga barn i Stockholm som hoppas på napp behöver inte åka särskilt långt för att hitta ett fiskevatten. Ett roligt sätt att rivstarta sommaren på är med fisketävlingen 08-borren onsdag 26 juni. Det står nu klart att den populära fisketävlingen 08-borren kommer att ha amfibieteatern i Rålambshovsparken som start- och målplats. Anmälan och genomgång av

Huggvilliga abborren ”Fläcken” har fångats nio gånger

Här är ett odiskutabelt bevis på att återutsättning av fisk kan fungera riktigt bra. Abborren ”Fläcken” har nämligen fångats minst nio gånger under sin livstid – och fler gånger lär det bli! Fiskejournalen kan inte låta bli att uppmärksamma den här historien från Örnsköldsvik, där det simmar en speciell abborre som glatt många fiskare genom

Hopp om stärkt fiske: Vindelälven blir biosfärområde

I Evert Taubes visa Änglamark finns ett par rader som syftar på Vindelälven: ”Låt sista älven som brusar i vår natur, brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur”. Nu får den ett starkare skydd. Unesco, som är FN:s organ för utbildning, vetenskap och kultur, har nämligen utsett Vindelälven- Juhtatdahka till biosfärområde. Tanken är att

Den svenska sjögurkan kan höja sin status rejält

Sjögurkan kan vara på väg mot en betydligt högre status i Sverige. Både genom att den förbättrar vattenmiljön vid fiskodlingar, men även som exportvara till den asiatiska marknaden. Det är Göteborgs Universitet som berättar om sjögurkans framtida roll och betydelse på den svenska marknaden. För första gången ska den testas som vattenförbättrare vid svenska fisk-

Glädjebesked: Miljonstöd för projektet Skolbäcken

Rekryteringen av nya sportfiskare och fiskevårdare i Sverige har tagit ett viktigt steg framåt. Sportfiskarna får nämligen 3,5 miljoner kronor i stöd från Arvsfonden för projektet Skolbäcken. Projekt Skolbäcken handlar om att elever deltar i praktisk fiskevård och naturvårdsinriktad utomhuspedagogik. Idén föddes genom att grundsär- och resursskolor kontaktade Sportfiskarna och efterfrågade den här typen av

Gunnar Westrin ryter till: Myter om fjällflyget

Beror egentligen nedskräpningen i fjällen på flyget, att fiskeregler inte efterföljs, att anhopningar av folk på begränsade områden har ökat och att kilovis med fisk tas hem? Nja, knappast. Författaren och debattören Gunnar Westrin reder här ut begreppen kring fjällflygandet. Jag får ofta frågor om hur fisket är i norrbottensfjällen – om väder och vind,

Helt plötsligt fick guiden uppleva laxfiske utanför Å

André Starkenberg är van att botanisera i en djungel av fiskarter genom sitt jobb som fiskeguide i Å på Lofoten. Väldigt oväntat var dock att det dök upp mängder av lax – som de dessutom lyckades locka till hugg. André Starkenberg och gänget på Nordic Sea Angling har bland annat haft ett sagolikt fiske på

Beslut: Stopp för allt torskfiske kring Oslofjorden

Det är inte bara Östersjötorsken som kämpar för sin existens. Även torsken kring den norska huvudstaden är under stark press, och nu har det beslutats om torskförbud kring hela Oslofjorden. Norska Fiskeridirektoratet försöker nu sprida budskapet om förbudet över hela Europa. Förbudet gäller innanför grunnlinjen från och med Telemark och till gränsen mot Sverige. Skulle

Klent gäddfiske gav mäktig norrlandsborre på sista kastet

Den fiskare som väntar på något gott – får ibland vänta till absolut sista kastet. Jonathan Westerberg i Korsträsk fick äntligen sin belöning efter en hel dags nötande på sjön. Det hela utspelade sig i Jonathans hemmavatten Korsträsk, där han inledde säsongens sommarfiske genom att sätt personligt rekord på abborre. Den mätte hela 50 centimeter

Annonser

TYCK TILL!

Vilken typ av artikel vill du helst läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...