Sponsrad

Hantera fångsten rätt

En effektiv och snabb kylhållning av fisken efter fångst är viktig för hur resultatet på talriken blir. Nedan följer alla tips du behöver veta för att din fångst ska smaka så bra som möjligt.

Ju bättre hantering fisken får sedan fångstögonblicket, desto bättre bevarar den sin kvalitet i frysen. En omsorgsfull kylhållning av fångsten är avgörande för slutresultatet på tallriken. Nedan följer några konkreta knep som kan komma till nytta, framför allt nu under den varma årstiden.

Från avkrokning till frys
Att kunna hålla fångsten väl kyld redan från avkrokningen till frysen hemma är avgörande för fiskens kommande kvalitet och hållbarhet. Vare sig man sitter i båten, vid strandkanten eller på bryggan så måste man ha möjligheten att hålla fångsten kall under många timmar, ibland dagar. Sök alltid den svalaste och skuggigaste platsen för fisken. En låda, placerad i skydd under ett säte eller i en durk, är en bra förvaringsplats om du fiskar från båt. Vill du vara helt på den säkra sidan så använder du en kvalitativ kylbox. Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid. De skarvfria boxarna erbjuder en effektiv isolering och tack vara en unik labyrinttätning behålls den kalla luften inne i boxen samtidigt som varm luft på utsidan inte kan smita in. Ett gäng kylklampar eller några petflaskor med is räcker som kylelement.

Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid.

Dometics passiva kylboxar håller kylningen i schack samtidigt som de är utrustade för sportfiskaren. Spöhållare, mätdekal och avgränsare för fångst och lunch är detaljer som lockat många sportfiskare världen över.

Sötvatten och bakterier
Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras. Om du kommer hem inom rimlig tid, kan de flesta fiskar vänta med att rensas till hemkomsten. Nackdelen med att rensa på plats är att man öppnar fisken för bakterier. Skölj aldrig fisken i insjövatten, det är fullt av mikroorganismer och tänk på att även fiskens yttre slemlager hyser bakterier.

Dometics passiva kylboxar håller både mat och fångst väl kyld i båten som under tältsemestern.

Vissa fiskar bör dock rensas direkt på plats. Detta gäller torsken som är så full med halvsmält föda att den annars förorenar både sig själv och sin omgivning med frätande avföring.
Makrillen bör också rensas direkt, men av den anledningen att den fiskas på sommaren och är en fisk som väldigt snabbt blir dålig.
Hur länge fisken tål att förvaras i kylen beror bland annat på hur du har hanterat den efter fångsten. Årstid, temperatur och fiskart är andra faktorer, men generellt sett bör rensad fisk lagas till inom ett, max två dygn.
Ett litet tips kan vara att gnida in fisken med ättika, både under transport och när den ligger i kylskåp. Det förhindrar tillväxten av bakteriekulturer. Fisken tar ingen smak av ättikan. Det hjälper även att gnida in fisken med salt, med saltet drar också ur vätska ur fisken och kan då göra fisken lite torrare.
Generellt, ju färskare fisk – desto godare. Det finns dock undantag. Piggvar, slätvar, sjötunga och hälleflundra har ett mycket hårt kött som mjuknar om fiskarna får ligga till sig en eller ett par dagar. Lax tjänar också på att ligga till sig. En pinfärsk lax är svårare att rensa och de små pinnbenen är nästan omöjliga att dra ut. Harr är en fisk som bör lagas till och ätas absolut färsk, likaså makrill.

Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras.

Vill du att din fångst ska smaka lika bra på talriken som den gjorde på spöet? En effektiv kylhållning direkt efter avkrokning är A och O.

Hur länge håller fisken?
Tumregeln är att fet fisk inte ska ligga i frysen mer än tre månader. För makrill gäller en månad. Lax tenderar dock att klara längre tider, fyra-fem månader.
En mager fisk klarar sig lite mer än 6 månader om man har hanterat den rätt.
Fryst fisk ska förvaras i minus 18°C, gärna ännu kallare. Lax ska helst ha en omgivande temperatur på minst minus 22°C. Tänk på att kärntemperaturen i fisken aldrig blir lika kall som själva frysen.
Genom att först linda in fisken i folie och se till att folien smiter åt och sedan lägga den folieinpackade fisken i en fryspåse, minimerar du lufttillförseln. Sug ur kvarvarande luft ur påsen.
Ett bra sätt att förvara mindre, hel fisk, är att frysa in dem i vatten. Detta rekommenderas på mindre laxfiskar som öring och röding, som snabbt tappar kvalité vid frysning. Fyll en plastpåse eller mjölkkartong med vatten, lägg i fiskarna och stoppa i frysen. Fiskarna fryses då in i en isklump och syretillförseln blir minimal.
Tina helst fisken i kyl vid max + 4°C. Då behåller fisken sina smakämnen. Häll bort all vätska innan tillagning.

Dometics passiva kylboxar finns i flera olika storlekar – kika på utbudet genom att följa länken här nedan.

Ett säkert kort är att alltid ha tillgång till god kylhållning direkt vid fångstplatsen – Dometic Cool Ice boxar täcker alla sportfiskares krav. Kika på DOMETICS sortimentet HÄR.

Dela artikeln via e-post

Prenumerera på nyhetsbrevet!

AKTUELLT

Ministern om fiskfusket: ”Självklart väldigt besvärande”

Det är självklart väldigt besvärande. Det säger socialdemokratiska landsbygdsministern Jennie Nilsson till Fiskejournalen efter avslöjandet att svenska trålare redovisar felaktiga fångstsiffror. Jennie Nilsson, som är ansvarig minister för fiskerifrågor, har följt händelseutvecklingen sedan Sveriges Radio Kaliber avslöjade det omfattande fiskfusket under måndagen. Frågan är såklart vad hon tänker själv kring uppgifterna? – Det är självklart

Sportfiskarna fördömer trålfusket – kräver stopp

Stoppa det storskaliga trålfisket i Östersjön tills dess att konsekvenserna av de rapporterade uppgifterna utretts. Det kravet kommer nu från Sportfiskarna efter avslöjandet om att svenska trålare lämnat felaktiga siffror om sina fångster. Det var under måndagen som radioprogrammet Kaliber kom med avslöjandet kring kontroller av svenska trålare, där det uppdagades att ungefär hälften uppgivit

Oscars osannolika fisk från 800 meters djup

Veckans snackis inom fiskevärlden har levererats av en svensk. Det var Oscar Lundahl från Bjärred som drog upp ett exemplar av långstjärt från 800 meters djup. Oscar Lundahl, som jobbar för Nordic Sea Angling, hann knappt in med fångsten till hamnen i norska Andøya innan mobilen började att väsnas. Oscars fisk blev snabbt en världsnyhet,

Avslöjande reportage: Svenska trålare uppger fel fångstsiffror

Ungefär hälften av svenska fisketrålare som kontrollerats i Danmark har uppgett fel mängd av den sill och skarpsill som de fångat i Östersjön. De uppgifterna publicerar Sveriges Radios Kaliber. Kalibers granskning visar på ett omfattande problem kring rapporteringen, där de utgått från verksamheten i danska Skagen. Enligt dokument från danska fiskeristyrelsen så är det väldigt

Glädjebeskedet: 100 miljoner kronor till vattenrestaurering

Sportfiskare och andra vattenvänner i Skåne, Blekinge och Kalmar län har anledning att fira denna vecka. Nu satsas det nämligen 100 miljoner (!) kronor på bland annat fiskevård. Det är Länsstyrelsen Skåne som får stöd från EU till att dra igång ett av Europas största vattenrestaureringsprojekt. Drygt 100 miljoner kronor satsas på förbättrad vattenkvalitet och

Tusentals båtmotorer stjäls – branschen har fått nog

Båtbranschen kräver att regeringen tar i med hårdhandskarna kring stölderna av båtmotorer. Runt 1 000 båtmotorer stjäls från sportfiskare och andra svenska båtägare varje månad – och gränsen är nu nådd anser Svenska Båtunionen. De omfattande stölderna av båtmotorer är inte på något sett en ny företeelse, utan flera aktörer har slagit larm om utvecklingen de

Flugfiske: Vilken tafs bör man välja?

Flugfisketafsen är en av utrustningens viktigaste delar och finns att köpa i flera olika utföranden. Men vilken sorts taperad tafs bör man då välja och vilken passar bäst för just ditt fiske? Johan Klingberg ger en kort guide över de vanligaste sorterna på marknaden. Dessvärre är det nästan omöjligt att svara på en sådan fråga

Nu är det klart: Här avgörs SM-finalen i gädda

Boka in datumet 4 oktober 2020 – eller försök åtminstone undvika att arrangera någon gäddfisketävling just då. Nu är det nämligen klart att Stäkets SF fått uppdraget att arrangera SM-finalen i gädda. Det är Sportfiskarnas tävlingskommitté som utsett Stäkets SF som arrangör, och själva tävlingen kommer att avgöras på Mälaren 4 oktober. Tävlingsledare Leif Andersson

Nytt i bokhyllan: Lax & laxfiske

Laxvännen och författaren Jan Johansson har varit en förebild för många sportfiskare, både genom litteraturen och praktiskt utövande. Nu släpper han boken ”Lax & laxfiske – en längtan efter nystigen vildlax”. Jan Johansson från Kungälv har en imponerande meritlista i ryggsäcken när det kommer till både lax- och havsöringsfiske, och i samband med ”International Year

Glädje över slingrande upptäckt i Årefjällen

Åre kommun förknippas mest med öring, röding och harr när det kommer till fiske. Men just nu är det en annan art som står i tillfälligt fokus, efter att den oväntat upptäckts i Ullån – nämligen bäcknejonöga. Många vattendrag kring Åre tätort är hårt påverkade av exploateringen i området, och det pågår massiva insatser för

Annonser

TYCK TILL!

Vilken typ av artikel vill du helst läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...