Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Svante Otter presenterar flera nyheter inför nästa tävlingssäsong. Foto: Privat
Här är de nya arterna i Svenska Specimentävlingen

Fler arter att tävla om – och en ny hemsida. Svenska Specimentävlingen bjuder på flera nyheter inför 2021 som presenteras nu i mellandagarna.

Det är nye tävlingsledaren Svante Otter som meddelar att han har plockat med fem nya fiskarter i 2021 års tävling. Det handlar om en blandning av både stora och mindre arter.
– De jag valt att ta med är Asp, Faren, Stäm, Kanadaröding och Ål. Jag har en förhoppning att det kan tagga till tävlingen en aning och vara spännande och utmanade tillskott. Några av arterna fiskas ju rätt flitigt redan, medans andra kan behöva en välbehövlig plats i rampljuset.
Vissa kanske reagerar på att den hotade ålen finns med på listan, men enligt Svante är det inte så kontroversiellt.
– Jag vet att ålen är hotad på grund av många faktorer, och vi specimenfiskare som fiskar efter ålen är ytterst varsamma med fisken och hanterar den med största försiktighet och utövar 100% catch and release när det gäller den arten. Samt fiskar efter fisken ovan tredje hindret så det fisket vi bedriver är inget som försämrar ålens överlevnad, förklarar Svante.

Han har även lanserat den nya hemsidan för tävlingen, som ni hittar här!

– Det känns även bra att gå ifrån den gamla plattformen då den under lång tid känts väldigt förlegad. Den nya sidan har funktioner som gör att både individuella och lag-listan kommer att automatiskt uppdateras en gång i veckan. Med i uppdateringen kommer samtliga fiskar med som granskats och därefter blivit godkända, berättar Svante Otter.
Mer information om Svenska Specimentävlingen hittar ni alltså på den nya hemsidan.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta