Här är den nya vaggan för krisande Östersjötorsken

Förbudet verkar göra torsken gott i Öresund. Foto: Laurence

Många torskvänner riktar nu blickarna mot Gotland, där det pågår ett projekt som kan bli Östersjötorskens räddning. Sportfiskarna har nämligen fått de första torskarna levererade till sin forskningsstation Ar.

Det är SLU:s forskningsskepp Svea som kommit med en last, som kan visa sig vara sällsynt värdefull för Östersjöns ekosystem. Det handlar om 150 torskar, som till det yttre verkar vara i god kondition. De kommer nu att vara en levande del av demonstrationsprojektet ”ReCod-utsättning av småtorsk i Östersjön”.
ReCod genomförs av stiftelsen BalticWaters2030, i nära samarbete med Uppsala universitet och i samverkan med Sportfiskarna, Region Gotland och Leader Gute.

Förhoppningen är att de aktuella torskarna ska bli föräldrar till många torsklarver, som kommer att få simma ut i havet när de är redo. Sportfiskarnas projektledare Lars Vallin fick påhälsning av TV4 när torskarna släpptes ut i bassängerna.
– Tricket i det här projektet är att försöka knuffa torskens utveckling förbi äggstadiet som är en flaskhals. I forskningsstationen kommer äggen att utvecklas i de svarta behållarna i ett kylrum, berättar han i intervjun.

Här kan du se hela inslaget!

Publicerad: 04 March 2021
Av: Anders Lundin