Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Här är det fiskeförbud!

För lite drygt en månad sen infördes fiskeförbud och starka begränsningar i fisket i vattnen kring Tjörn och Orust. Fiskbestånden i området får en chans att återhämta sig och kanske kan vi återskapa det fantastiskt rika och lättillgängliga havs- och kustfiske som fanns här en gång.
Ett problem i sammanhanget är att kunskapen om vilka regler som gäller för fiske inom fredningsområdena är bristfällig. Även om lokaltidningarna skrivit om det och länsstyrelsen i Västra Götalands län har information både på webben och i tryckta foldrar, är det många som inte känner till vad som gäller. Området har på senare år blivit känt för det fina havsöringfisket. Detta fiske påverkas i mycket liten utsträckning. På kartan ovan kan du se vad som gäller från och med 1 februari 2010.
Anders Nicander

Karta över fiskeförbud

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta